Vesti
Politika
Danas nastavak konstituisanja Narodne skupštine, bira se predsednik
18.03.2024. 20:00
Izvor: Politika
Danas nastavak konstituisanja Narodne skupštine, bira se predsednik
Predlog za izbor Ane Brnabić stigao je u parlament 8. marta, a izvestilac za tu tačku dnevnog reda biće šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov
Konstitutivna sednica Skupštine Srbije na kojoj treba da se izabere predsednik parlamenta biće nastavljena danas u 11 sati, a za tu funkciju je predložena potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić.
Predlog za izbor Ane Brnabić stigao je u parlament 8. marta, a izvestilac za tu tačku dnevnog reda biće šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov.
"U skladu sa Poslovnikom Narodne skupštine predlažemo navedenog narodnog poslanika za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, smatrajući da će svojim dosadašanjim radom i političkim iskustvom i ličnim kvalitetima doprineti dobrom i efikasnom vođenju sednica Narodne skupštine“, piše u predlogu kandidature Ane Brnabić za predsednicu parlamenta.
Posle objavljivanja kandidature, Brnabić je rekla da će nova funkcija za nju biti veliki izazov i da mora mnogo da uči, a istakla je i da će na mestu predsednika Skupštine, za koje je predložena, koliko god bude mogla biti otvorena za dijalog i da će moliti da se smanje tenzije u parlamentu.
Poručila je da će se svom snagom truditi da u rad Skupštine Srbije uvede još više javnosti, kroz javna slušanja, debate, različite događaje i da će raditi na jačanju naše parlamentarne diplomatije.
Kada je reč o proceduri vezanoj za izbor predsednika, Poslovnik predviđa da predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika.
Predlog da Ana Brnabić bude kandidat potpisalo je 113 poslanika Srpske napredne stranke, 13 poslanika Socijalističke partije Srbije, poslanici Đorđe Komlenski, Milija Miletić, Slobodan Nikolić, Marijan Rističević, Bojan Torbica, 6 poslanika Socijaldemokratske partije Srbije, 6 poslanika poslaničke grupe PUPS - solidarnost i pravda, 6 poslanika Saveza vojvođanskih Mađara, dva poslanika Stranke pravde i pomirenja i pet poslanika Jedinstvene Srbije.
Pre pristupanja izboru predsednika parlamenta, Narodna skupština odlučuje da li će se glasati tajno ili javno, a za predsednika Narodne skupštine izabran je narodni poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.
Na dnevnom redu je i izbor potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela, izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.
Na konsultacijama u Narodnoj skupštini vezano za izbor potpredsednika parlamenta, a na koje se nisu odazvale opozicione stranke sa liste "Srbija protiv nasilja" i koalicije "Nada" predloženo je da Skupština u 14. sazivu ima šest potpredsednika - dva iz SNS, po jednog predstavnika manjinskih nacionalnih zajednica - Mađara i Bošnjaka, jednog iz SPS i jednog predstavnika opozicione liste 'Mi - glas iz naroda'".
Za potpredsednika Narodne skupštine izabran je kandidat za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.
Poslovnik predviđa i da se na predlog predsednika Narodne skupštine imenuje generalni sekretar.
Nastavak sednice za ponedeljak zakazao je najstariji poslanik Stojan Radenović, a kako je ranije rekao, rasprava o predsedniku Skupštine Srbije bi mogla da potraje dva-tri dana.
Radenović će predsedavati sednicom do izbora predsednika Narodne skupštine, u čemu mu pomažu po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata.
Konstitutivna sednica Skupštine Srbije počela je 6. februara, kada su potvrđeni mandati 250 poslanika i time konstituisan novi saziv parlamenta.
Posle potvrđivanja mandata poslanici su položili zakletvu, a poslanici dela opozicije zakletvu su položili u holu.
Uoči nastavka konstitutivne sednice, u Skupštini Srbije formirano je 16 poslaničkih grupa.