Vesti
Politika
Dačić u Njujorku imao više bilateralnih sastanaka
20.09.2017. 20:00
Izvor: RTS
Dačić u Njujorku imao više bilateralnih sastanaka
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imao je, na marginama 72. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, bilateralne sastanke sa ministrima spoljnih poslova Belorusije, Trinidada i Tobaga i Libana, kao i kraće susrete sa predsednikom hrvatske vlade i predsednikom Bolivije.
Ivica Dačić i predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković su tokom kraćeg susreta razmotrili bilateralne odnose dve zemlje, kao i situacija u regionu.
U razgovoru sa svojim kolegom, ministrom inostranih poslova Belorusije, Vladimirom Makejem obostrano je konstatovano da dve zemlje imaju dobre bilateralne odnose, kao i da postoji prostor za unapređenje saradnje.
Ministri su se složili da postoji mogućnost za dalje jačanje ekonomske saradnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
Ministar Makej istakao je da, imajući u vidu tradicionalno prijateljske odnose, Srbija može da računa na podršku Belorusije po pitanjima koja su od posebnog značajna za našu zemlju.
U razgovoru sa ministrom inostranih poslova Trinidada i Tobaga Denisom Mouzesom, ministar Dačić zahvalio je na njihovoj principijelnoj poziciji po pitanju KiM i informisao sagovornika o dijalogu Beograda i Prištine.
Naglasio je da Trinidad i Tobago može da računa na podršku Srbije i podestio na program stipendiranja stranih studenata u Srbiji.
Uputio je poziv ministru Mouzesu da poseti Srbiju u narednom periodu.
Šef diplomatije Trinidada i Tobaga je podvukao da je pozicija njegove zemlje po pitanju KiM poznata i da se neće menjati.
Na sastanku sa ministrom inostranih poslova Libana Žibran Basilom, ministri su se složili da Srbija i Liban imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose koje treba negovati i unapređivati.
Ministar Basil je ukazao na ekonomske probleme sa kojima se Liban suočava i predložio jačanje ekonomske saradnje.
Ministar Dačić se saglasio i podvukao da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije i pozvao ministra Basila da poseti Srbiju početkom 2018. godine.
Na marginama zasedanja Generalne skupštine, ministar Dačić imao je i kratak susret sa predsednikom Višenacionalne Države Bolivije Evom Moralesom.
Predsednik Bolivije Morales i ministar Dačić konstatovali su da su odnosi dve zemlje dobri i složili se da postoji prostor za produbljivanje i unapređenje saradnje.