Vesti
Svet
"SVI SMO MI KELI" Reakcija Trampovog najbližeg saradnika tokom govora u UN najbolje prikazuje SKANDAL NEVIĐENIH RAZMERA
20.09.2017. 20:00
Izvor: Blic
"SVI SMO MI KELI" Reakcija Trampovog najbližeg saradnika tokom govora u UN najbolje prikazuje SKANDAL NEVIĐENIH RAZMERA
Donald Tramp juče je održao svoj prvi govor u Ujedinjenim nacijama, a burne reakcije zvaničnika širom sveta ni dan kasnije se ne stišavaju. Ipak, jedna, koju su fotoreporteri uhvatili tokom samog govora, možda najbolje oslikava kakav je skandal Tramp izazvao.
Džon Keli, šef kabineta Bele kuće, tokom govora predsednika SAD nije mogao da sakrije svoje razočaranje onim što je Tramp izgovorio za govornicom. Keli, kao penzionisani general Marinskog korupsa SAD važi za disciplinovanog čoveka, ali u trenutku kada je Tramp govorio da će u potpunosti uništiti Severnu Koreju, čime je praktično najavio potencijalni nuklearni rat, Keli je u očaju sagnuo glavu i prekrio lice rukama.
Keli se nije oglašavao o samom govoru, ali sudeći po fotografijama jasno je šta misli. Ubrzo su intrenet preplavile i šaljive slike (sa ozbiljnom dozom zabrinutosti) iznad kojih piše "svi smo mi Keli".
Tramp je uputio oštre kritike na račun Severne Koreje zbog njenog nuklearnog programa, poručivši da ako Amerika ili njeni saveznici budu ugrozili Vašington, neće imati drugog izbora nego da potpuno uništi tu zemlju. Lidera Severne Koreje Kim Džong Una nazvao je "raketašem (Rocket Man) u samoubilačkoj misiji".
"ODLIČNO I ZADIVLJUJUĆE" Tramp zadovoljan svojim govorom u UN
Tramp je kritkovao i Venecuelu i Iran. Povodom Irana, Tramp je rekao da se radi o "ekonomski praznoj otpadničkoj državi čiji je jedini izvozni proizvod nasilje", a vlasti u Teheranu nazvao je "ubilačkim režimom" i "korumpiranom diktaturom".
Krizu u Venecueli nazvao je "neprihvatljivom" i izjavio da SAD "ne mogu samo da stoje po strani i gledaju". Venecuelansku vladu je nazvao "socijalističkom diktaturom".
U skladu sa stavom "prvo Amerika", predsednik SAD je naveo da će njegova zemlja "zauvek biti prijatelj sveta i posebno saveznika", ali da su Amerikanci primarna obaveza.