Vesti
Svet
"SLUČAJ ŠVEDSKA" Da li je Donald Tramp bio u pravu što se tiče ZLOČINA migranata?
23.02.2017. 20:00
Izvor: Blic
"SLUČAJ ŠVEDSKA" Da li je Donald Tramp bio u pravu što se tiče ZLOČINA migranata?
Nakon Pariza, Nice i Berlina, Švedska će skupo platiti svoju velikodušnost prema azilantima. Ova izjava američkog predsednika Donalda Trampa zaprepastila je Šveđane, ali kakva je doista veza između imigracije, delikvencije i terorizma u toj skandinavskoj zemlji?
Šta je rekao Donald Tramp?

- Pogledajte šta se događa u Nemačkoj, pogledajte šta se dogodilo sinoć u Švedskoj. Švedska, ko bi pomislio? Švedska. Primili su mnogo izbeglica i sada imaju probleme kakve nisu mogli ni da zamisle - rekao je Tramp u subotu na Floridi.

U Švedskoj se u petak uveče nije zapravo dogodilo ništa ozbiljno, pa je Tramp precizirao da je govorio o reportaži objavljenoj na "Foks njuzu" po kojoj ta zemlja gori. No, dvojica intervjuisanih švedskih policajaca tvrde da su njihove izjave u toj reportaži izvučene iz konteksta.
Uz to, Tramp je u ponedeljak objavio novi tvit, optuživši "neke medije" da umanjuju ozbiljnost situacije:
- Smeće od medija žele da verujemo da masovna imigracija u Švedskoj dobro funkcioniše. NE!
Kristijan Kristensen, američki profesor novinarstva na univerzitetu u Stokholmu, rekao je za "EU Observer" da Trampovu izjavu treba shvatiti ozbiljno.
- To je već drugi put da je Trampova administracija izmislila teroristički napad kako bi ukaljala imigrante i opravdala ograničavanje imigracije.
Kristijansen ističe da nije slučajno da je meta kritika upravo Švedska.
- Za mnoge republikance, Švedska je omiljeni simbol svega onoga što u Evropi po njihovom mišljenju nije dobro: otvorenost prema izbeglicama, feminizam, ekološka svest i otpor Vijetnamskom ratu 1970-ih.
Da li je u Švedskoj bilo terorističkih napada?
Da, ali ne od istorijskog migrantskog talasa 2014.-2015, kada je Švedska primila 244.000 tražitelja azila (34 posto Sirijaca i 10 posto Iračana), najviše po stanovniku u Evropi. Prošle godine primila je samo 30.000 ljudi.
Dana 11. decembra 2010, Šveđanin iračkog porekla, Tajmur Abdel Vahab, poginuo je raznevši se na ulici u Stokholmu, pri čemu je dvoje ljudi bilo lakše ranjeno.
Bela kuća je nedavno stavila na popis 78 terorističkih napada o kojima su mediji navodno premalo govorili. Na spisku se nalazi i napad molotovljevim koktelom u na šiiitski centar za molitvu u Malmeu. U tom slučaju uhapšen je jedan Sirijac, a povređenih nije bilo.
S obzirom na postepeni povratak desetina militanata od ukupno 300 koliko ih se pridružilo džihadistima u Siriji i Iraku, teroristička pretnja smatra se visokom.
Da li je porastao kriminal od dolaska brojnih izbeglica?
Švedska je 2015. zabeležila dosad najviši broj krivičnih dela po stanovniku, navode podaci Švedskog veća za prevenciju delikvencije (BRA). Međutim, ta brojka tek je neznatno veća nego 2009. godine.
Iako su se krivična dela povećala za četiri posto između 2014. i 2015, napadi na ljude smanjili su se za 0,4 posto, dok su se napadi na imovinu povećali za sedam posto. Silovanja su se smanjila za 11 posto.
Statistike za 2016. biće objavljene krajem marta. Preliminirani podaci ukazuju na povećanje napada na ljude za sedam posto, povećanje silovanja za 13 posto i smanjenje napada na imovinu za pet posto. Kriminolozi napominju da se varijacije mogu objasniti promenama u statističkoj metodi ili kvalifikaciji krivičnog dela.
Švedska je i dalje zemlja s najmanje kriminala u svetu, sa stopom ubistava od 1,1 na 100.000 stanovnika 2015, što je 4,5 puta manje nego u SAD.
- Prošle godine je samo u Orlandu na Floridi, gde je Tramp govorio pre neki dan, bilo 50 posto više ubistava nego u celoj Švedskoj - objavio je na Tviteru bivši ministar spoljnih poslova Karl Bilt.
No, u Malmeu je prošle godine u okršajima bandi ubijeno 12 ljudi, a 2013. u imigrantskom predgrađu Stokholma Husbiju spaljeno je stotinak automobila i povređena su sedmorica policajaca u neredima koji su trajali pet dana i zahvatili i druge gradove u zemlji, podseća "Rojters".
Švedska nije savršena, ali nasilje evidentno nije izmaklo kontroli.