Vijesti
Društvo i ekonomija
Jednoglasno najbolja drama Zlatka Topčića
18.02.2009. 12:00
Izvor: Dnevni list
Jednoglasno najbolja drama Zlatka Topčića
Pobjednik austrijskog dramskog natječaja “Govorimo o granicama” za 2009. je dramsko djelo “Ne volim ponedjeljak”, čiji je autor književnik Zlatko Topčić, objavio je
na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu Sarajevo predsjednik žirija Cristian Papke. Djelo Zlatka Topčića je izabrano na anonimnom natječaju, između 15 prijavljenih tekstova, a odluka žirija u sastavu Ferida Duraković, Dino Mustafić, Dušan Gojkov i Geralad M. Bauer je bila jednoglasna.
Tekst je nagrađen s 3500 eura, a bit će preveden na njemački jezik i objavljen u prvom izdanju u 11.000 primjeraka. Bit će distribuiran svim važnijim dramskim kućama njemačkog govornog područja i javno pročitan u nazočnosti autora.

Premijera na MESS-u
Austrijski dramski natječaj “Govorimo o granicama” traje od 2005., a svake godine se događa u drugoj zemlji regije. Natječaj vodi redatelj iz Beča Cristian Papke, koji će i režirati Topčićev dramski tekst, koji će biti praizveden na predstojećem MESS-u 17. listopada u Kamernom teatru 55, u okviru programa “Festivalske premijere”. Natječaj su zajednički organizirali austrijsko ministarstvo vanjskih poslova i PEN Centar Austrije, a domaći partneri projekta su festival MESS i PEN Centar BiH.
“Osnovna ideja ovog natječaja je da se produbi znanje i međusobna komunikacija naroda jugoistočne Europe i Austrije, uz naglasak na suvremena kulturna postignuća”, kazao je predsjednik žirija Cristian Papke. On je kazao da tekst izabrane drame kombinira probljeske bh. povijesti, ali istovremeno oslikava i položaj Austrije na jedan vrlo kritički način.

Priča o žrtvama silovanja
“Priča 'Ne volim ponedjeljak' reflektira tešku temu žrtve silovanja kao ratnog zločina, a užas tragedije dočarava pomoću pametne montaže scena gdje se susreću likovi drame. Ovaj kompleksni dramski tekst uglavnom je vješto strukturiran, a sadrži i rukavice ponavljanja, narativnih trenutaka i drugih, katkad čak filmskih rješenja, dok nas vodi kroz priču. Publiku koja bude gledala ovaj komad sigurno će držati u napetom iščekivanju. Kombinacija montaže i ponavljanja vodi nas kroz dobro osmišljen ritam, a sve to će biti svojevrstan izazov za postavljanje na pozornicu”, kazala je članica žirija Ferida Durković. Redatelj Dino Mustafić je na konferenciji kazao da je još prošle godine dogovoreno da će izabrani tekst biti odigran u Kamernom teatru 55 na MESS-u, a slučajnošću je ispalo da je izabran književnik Zlatko Topčić, koji je i ravnatelj Kamernog teatra 55. “Radi se o jednom renomiranom dramskom piscu. Djelo Zlatka Topčića je vidno bolje od svega što smo imali u ponudi. Ovo će biti poticaj mladim dramskim autorima da se posvete dramskom tekstu”, kazao je Mustafić.