Vijesti
Društvo i ekonomija
Traži se povlačenje odluke: ArcelorMittal krši prava radnika
19.05.2020. 20:00
Izvor: vijesti.ba
Traži se povlačenje odluke: ArcelorMittal krši prava radnika
Iz Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH ističu da su "sa velikim iznenađenjem, razočarenjem i nevjericom" primili informaciju da je uprava kompanije ArcelorMittal Zenica d.o.o. donijela Odluku o privremenom prekidu rada, faktičkom čekanju posla, i to za mjesec maj, juni i juli 2020. godine.
Da stvar bude gora, kako se navodi u saopćenju SSSBiH, odluka je donesena bez konsultacija sa Sindikatom ArcelorMittala Zenica na način propisan Zakonom o vijeću uposlenika, što je čini ništavnom.
Stoga SSSBiH od generalnog direktora ArcelorMittala traži da hitno i bez odlaganja povuče donesenu Odluku o uvođenju privremenog prekida rada u mjesecu maju, junu i julu 2020. godine i Odluku o privremenom prekidu procesa rada u ArcelorMittal Zenica d.o.o, te da se suzdrži od bilo kakvih mjera koje će imati negativne posljedice po materijalna prava radnika.
- Napominjemo da, ukoliko gore navedene odluke ne budu povučene, iste će biti predmetom osporavanja pred nadležnim sudom, a Sindikat će istovremeno koristiti i druge zakonske oblike sindikalne borbe kako bi zaštitio prava i interese radnika, u čemu će imati punu podršku Saveza samostalnih sindikata BiH - kaže se u upozorenju SSSBiH.
Ddodaje se da je Sindikat ArcelorMittala Zenica jedan respektabilan sindikat koji je do sada u mnogo slučajeva imao razumijevanja i konkretnim aktivnostima pokazao odgovornost kako prema kompaniji tako i prema svim izazovima s kojima se susretao ArcelorMittal Zenica d.o.o.,zajedno sa radnicima.
- Vjerujemo da ćete ovo upozorenje shvatiti krajnje ozbiljno i da ćete povlačenjem gore navedenih odluka pokazati da vam je stalo do vaših radnika, te izbjeći zakonsku ali i moralnu odgovornost koja je u ovim vremenima daleko veća, kaže se u upozorenjeu SSSBiH upravi preduzeća.