Vijesti
Društvo i ekonomija
Mostar će u oktobru dobiti svoju prvu „zelenu“ zgradu
13.06.2020. 20:00
Izvor: avaz.ba
Mostar će u oktobru dobiti svoju prvu „zelenu“ zgradu
Učenici UWC-a kreirali rješenje za energetsku efikasnost i ekološku održivost. Rezidencija „Šantić“, drugi takav objekt u vlasništvu Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC), namijenjen za smještaj učenika i osoblja, u završnoj je fazi. Službeno otvorenje ovog objekta čija je vrijednost 1,2 miliona KM ,kako nam je potvrdila Adla Velagić-Ćurić, portparol Koledža, planirano je za oktobar ove godine.
Tako će nova rezidencija za učenike Koledža koji dolaze, trenutno, iz 30 zemalja svijeta, a koja se nalazi u Šantićevoj ulici, po kojoj je dobila ime, imati 13 soba za učenike, garsonjere za osoblje koje se brine o učenicima, zajedničke prostorije i prostoriju za učenje, kao i veliki multimedijalni prostor. U Koledžu su posebno ponosni na činjenicu što će rezidencija „Šantić“ biti prva „zelena“ zgrada u najvećem gradu na Neretvi.
-UWC Mostar je dobitnik ovogodišnje “Zayed Sustainability Prize” nagrade koja se od 2008. godine dodjeljuje za izvanredna rješenja u polju pet različitih kategorija, zdravlje, hrana, energija, voda i globalne srednje škole. Učenici mostarskog koledža su ponudili najbolje rješenje u kategoriji globalnih srednjih škola s prijedlogom konstrukcije prve zgrade u Mostaru, a radi se , dakle, o rezidenciji „Šantić“, koja će biti energetski efikasna i ekološki održiva. Zgrada će , imati i solarne panele, tehnologiju uštede vode i posebne izolacije-pojasnila nam je Velagić-Ćurić. Također, istaknula je da će zgrada biti osposobljena i za održavanje radionica i različitih aktivnosti za lokalnu zajednicu, što će ujedno doprinijeti i misiji škole u BiH i doprinosu razvoja postkonfliktnog društva.
Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) osnovan je 2006. i jedan je od 18 koledža unutar UWC pokreta.
- U 14 godina rada u BiH, sa učenicima iz skoro 90 država svijeta, Koledž je jedna od najboljih IB škola u svijetu, ali i inicijator brojnih humanitarnih i kulturnih manifestacija i događaja u Mostaru i šire. Po završetku obrazovanja, učenici dobiju međunarodno priznatu IB diplomu, koja im omogućava nastavak školovanja na univerzitetima širom svijeta-kazala nam je Velagić-Ćurić