Vijesti
Društvo i ekonomija
Pravoslavni hram u Reljevu najčešća meta napada
16.11.2009. 20:00
Izvor: Hayat
Pravoslavni hram u Reljevu najčešća meta napada
Predstavnici Međureligijskog vijeća BiH posjetili su danas, povodom Međunarodnog dana tolerancije, a povodom projekta "Izlazak na teren i osuda napada na vjerske objekte i službenike", hram Svetog Nikolaja Miriklijskog Čudotvorca u sarajevskom naselju Reljevo, koji je protekle godine najčešće bio meta napada od svih objekata Srpske pravoslavne crkve u BiH.
Paroh reljevski Milorad Milinković izjavio je Srni da je delegaciju Vijeća, u kojoj su bili predstavnici sve četiri tradicionalne vjerske zajednice u BiH, upoznao sa napadima na ovaj hram i njega kao sveštenika.
Prema njegovim riječima, pravoslavni hram u Reljevu je u posljednjih godinu dana više puta bio meta napada, od kojih je pet prijavljeno policiji.
Posljednji put hram je ozbiljnije bio meta napadača kada je 12. avgusta na njega pucano.
Milinković je istakao da je sve počelo verbalnim napadima, da bi bilo nastavljeno razbijanjem flaša od crkvenu ogradu i bacanjem petardi u portu hrama i na parohijski dom, pa sve do pucanja iz vatrenog oružja.
On je naglasio da je bilo i manjih incidenata, uglavnom verbalnih, i prije i nakon pucanja na crkvu koji nisu ni prijavljivani policiji.
Milinković je izrazio nadu da se ubuduće neće dešavati ovakve stvari i da hram i on kao sveštenik Srpske pravoslavne crkve više neće biti meta napada.
Predstavnici Međureligijskog vijeća BiH izrazili su zabrinutost učestalim napadima na vjerske objekte i vjerske službenike, osudili ih i ukazali da su napadi na vjerske objekte i službenike djela huligana.
Prema njihovim riječima, nasilje nad ljudima ili uzurpiranje njihovih osnovnih prava kršenje je ne samo ljudskih nego i Božijih zakona.
Oni su pozvali policiju i druge nadležne organe da učine maksimalne napore na otkrivanju i kažnjavanju počinilaca svaih napada na vjerske objekte i službenike.
Iz Vijeća su poručili da i dalje ostaju opredijeljeni na potpunu primjenu Zakona o slobodi vjere s namjerom da svi građani BiH u potpunosti uživaju pravo na slobodu vjere i pozvali sve ljude dobre volje da preuzmu odgovornost za vlastita djela.
Predstavnici Međureligijskog vijeća BiH posjetili su danas istim povodom i gradsku džamiju u Bosanskoj Dubici, katoličku župnu crkvu Svetog Leopolda Bogdana Mandića u sarajevskom naselju Briješće i sinagogu "Hram mira" u Doboju.