Vijesti
Društvo i ekonomija
Zagađenje zraka u Zenici kulminira, građani traže uvođenje interventnih mjera
17.11.2010. 12:00
Izvor: ftv
Zagađenje zraka u Zenici kulminira, građani traže uvođenje interventnih mjera
Zagađenje zraka u Zenici posljednjih dana kulminira i sve je više opravdanih zahtjeva građana da Operatvni štab za interventne mjere počne primjenjivati kantonalni Plan interventnih mjera kojim se uvode pragovi uzbune u slučajevima prekomjernog zagađenja. Uz konstantna zagađenja zraka iz Arcelor Mittala u ovo doba godine, kvalitet zraka je dodatno ugrožen takozvanim malim zagađivačima - toplanama i dimnjacima. Najgore je što stručnjaci prognoziraju još veća zagađenja ako se ne promijene vremenski uvjeti.

Trenutne slike nisu loši snimci zeničke panorame, to je činjenično stanje - Zenica je pod svojevrsnom kapom zagađenog zraka u čijem sastavu, uz opasni sumpor-dioksid, ima mnogo lebedećih čestica i opasnih polutanata.

Činjenica je da se, bez obzira na to što se ovo iz godine u godinu ponavlja, praktično ne rješava ništa. Problem je što mi imamo samo prezentaciju projekata i implementaciju određenih postrojenja za smanjenje emisije, odnosno za zaštitu okoliša, a nemamo rezultata niti možemo da mjerimo kakvi su rezultati tih učinjenih mjera, objašnjava prim. dr. Harun Drljević, iz Eko Foruma Zenica.

U Zenici su u nekoliko posljednjih dana oktobra prekoračena dozvoljena godišnja prekoračenja prisustva sumpora i lebdećih čestica u zraku. U ovo doba godine, kažu stručnjaci, iznad Zenice se formira inverzni sloj koji onemogućava širenje zagađujućih materija iz zeničke kotline.

Halim Prcanović, rukovodilac Instituta za zaštitu i ekologiju pri Metalurškom institutu Kemal Kapetanović, kaže kako koncentracije rastu iz dana u dan. Što duže traje stabilno stanje, te koncentracije su sve veće.

Zeničanima od ovog objašnjenja teže pada samo teza kako im je decenijama zagađeni zrak prirodno stanje. Mi smo sada praktično prepušteni na milost i nemilost ili zagađivačima ili ruži vjetrova. Zavisimo od toga s koje će strane vjetar puhnuti umjesto da zavisimo od kvalitetnih sistema za zaštitu čovjekove sredine, tvrdi Drljević.

Zdravstveni radnici upozoravaju kako djeca i hronični, a posebno srčani i plućni bolesnici, zbog prekomjernog zagađenja zraka ne bi trebali da izlaze vani. Kada već nadležni za zaštitu okoliša ne rade svoj posao, najmanje što u ovoj situaciji građani očekuju od nedavno formiranog Operativnog štaba za interventne mjere jeste da bar blagovoremeno upozorava stanovništvo na stepen zagađenja i poduzimanje mjera za zaštitu zdravlja.