Vijesti
Svijet
Cijeli bi svijet glasao za Obamu, osim Pakistana
24.10.2012. 20:00
Izvor: Klix.ba
Cijeli bi svijet glasao za Obamu, osim Pakistana
Kad bi glasači iz cijelog svijeta mogli birati novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, u svim zemljama bi izabrali Baracka Obamu, jedino bi u Pakistanu pobijedio njegov politički rival Mitt Romney.
Anketa Svjetskog servisa BBC-a, provedena od 3. jula do 3. septembra među 21.797 osoba, pokazala je da rad demokratskog kandidata podržavaju u 21 zemlji. Obama je dobio 50 posto glasova, a Romney tek 9 posto.
Jedino su u Pakistanu ispitanici poručili da bi više voljeli da na novembarskim izborima pobijedi republikanac.
Aktuelni predsjednik najveću popularnost uživa u Francuskoj, gdje ga podržava 72 posto ispitanika, a najbolji rezultat zabilježio je i u Australiji, Kanadi i Keniji, odakle je porijeklom njegova porodica.
Uredništvo magazina TNT piše kako bi bilo dobro vidjeti šta Pakistanci kažu nakon posljednje predsjedničke debate.
"Pakistan je važan za regiju, za svijet i za nas, zato što Pakistan ima stotinu nuklearnih bojevih glava, a istovremeno žure da naprave još više. U relativno bliskoj budućnosti imat će ih više nego Velika Britanija. Unutar Pakistana djeluje jaka teroristička mreža, uključujući i talibane", poručio je tada Romney.
Anketa lista Global Post pokazala je da više od polovine ispitanika ne znaju ni ko je Romney, a nekima je bilo teško i da izgovore njegovo ime.
"Ko? Mitchrom? Nikad nisam čuo za njega", rekao je 36-godišnji Južnoafrikanac. Afrikanci su inače okrenuti Obami, iako učesnici u trećoj predsjedničkoj debati skoro da nisu ni spomenuli probleme na tom kontinentu, tek Somaliju i Mali, ali samo u kontekstu terorizma i Al Kaide.