Vijesti
Svijet
VIRUSOLOG KATEGORIČAN “Austrija u pravu za graničnu kontrolu”
05.06.2020. 20:00
Izvor: cafe.ba
VIRUSOLOG KATEGORIČAN “Austrija u pravu za graničnu kontrolu”
Odluka Austrije da ne ukine graničnu kontrolu za Italiju je dobra jer u Italiji još ima mnogo slučajeva korona virusa, izjavio je italijanski virusolog Andrea Krisanti, ističući da bi iz istog razloga trebalo sprovoditi nadzor i nad dolascima iz SAD i zemalja Južne Amerike. Krisanti je rekao da je Austrija uložila napore u borbi protiv virusa i da “ne vidi razlog zašto bi rizikovala ulazak novih slučajeva bez uvođenja kontrole”, i dodao da bi Italija trebalo isto da učini za dolaske iz zemalja u kojima epidemija nije prošla.
– Još ne razumijemo dobro ovaj virus, ne znamo zašto ima toliko asimptomatičnih slučajeva i još ne razumemo zašto se u određenom kritičnom momentu ljudi razbole na tako težak način i sa tako razarajućim posljedicama – rekao je Krisanti, profesor Univerziteta u Padovi.
Austrija danas ukida granične kontrole ka svim susjedima izuzev ka Italiji za koju ostaju ograničenja, ali analiza situacije će se ponovo analizirati za sedam dana.
U Italiji, jednoj od najteže pogođenih zemalja pandemijom, od početka krize sa kovidom-19 zaraženo je više od 233.000 ljudi, od čega je oko 39.000 aktivnih slučajeva, dok je više od 33.000 preminulo od posljedica tog virusa.