Vijesti
Svijet
Ukupan broj zaraženih u Brazilu nadmašio 2,2 miliona
23.07.2020. 20:00
Izvor: vijesti.ba
Ukupan broj zaraženih u Brazilu nadmašio 2,2 miliona
Brazil je registrovao rekordan broj novih zaraza koronavirusom, prijavljujući 67.860 novih slučajeva u 24-satnom periodu, saopćilo je u srijedu navečer ministarstvo zdravstva u prijestonici Brasiliji.
Ukupno je više od 2,2 miliona zaraženih registrovano u najvećoj i najmnogoljudnijoj zemlji u Latinskoj Americi. Najmanje 82.771 ljudi preminulo je od bolesti COVID-19, oboljenjem pluća izazvanim virusom.
Brazil je trenutno jedna od žarišnih tačaka međunarodne pandemije koronavirusa. Vjeruje se da su stvarne brojke daleko više zbog nedovoljnih testiranja u toj južnoameričkoj zemlji, koja ima 210 miliona stanovnika. Brazilski desničarski populistički predsjednik Jair Bolsonaro prvobitno je umanjivao značaj koronavirusa kao "slabije gripe", izazivajući konfuziju među stanovništvom o težini bolesti. On također nije želio uvesti bilo kakve restriktivne mjere iz ekonomskih razloga i odbija poduzimati zaštitne mjere. Bolsonaro – koji je testiran pozitivno na koronavirus prije dvije sedmice – prebacio je odgovornost za borbu protiv pandemije na guvernere saveznih država i gradonačelnike. U srijedu je ministarstvo komunikacija potvrdilo da je Bolsonaro imao još jedan pozitivan test.
Bolsonaro (65), dobrog je zdravstvenog stanja, saopćilo je ministarstvo za dpa putem emaila. Bolsonaro nema groznice i njegovo disanje, srčani ritam i krvni pritisak su normalni, javio je CNN Brazil. On trenutno radi iz svoje rezidencije, a nekolicini ministara u njegovoj vladi također je dijagnosticiran COVID-19.