Vijesti
Svijet
Novo žarište virusa, obustavlja se saobraćaj i zatvaraju škole
19.05.2020. 20:00
Izvor: cafe.ba
Novo žarište virusa, obustavlja se saobraćaj i zatvaraju škole
Novo žarište virusa korona prinudilo je kineske vlasti da uvedu stroge mjere izolacije na sjeveroistoku zemlje, pa se u novom karantinu trenutno nalazi više od 108 miliona ljudi. Novo žarište virusa korona prinudilo je kineske vlasti da uvedu stroge mjere izolacije na sjeveroistoku zemlje, pa se u novom karantinu trenutno nalazi više od 108 miliona ljudi, piše „Blumberg”.
Bez obzira na to što su registrovana svega 34 nova slučaja zaraze u provinciji Đilin, koja se navodi kao žarište zaraze, obustavljen je autobuski i željeznički saobraćaj i zatvorene su škole.
„Brza i snažna reakcija Kine odražava njen strah pred drugim talasom infekcije i nakon što je zadržala širenje virusa s velikim ekonomskim i socijalnim gubicima. To je takođe znak i koliko će biti krhak proces ponovnog otvaranja u Kini i drugim zemljama, jer čak i mali nagovještaj porasta infekcije može da prouzrokuje povratak stroge izolacije”, piše agencija.
O novom talasu infekcije saopštila je i kineska agencija „Saut Čajna morning post” (SCMP), a prema informacijama, vlasti su u potpunosti blokirale grad Šulan, a djelimično i grad Đilin, oba u istoimenoj provinciji.
Prema navodima SCMP, u Šulanu je na snazi stroga blokada, izlazak iz domova je dozvoljen jednom članu porodice na dva sata svaka dva dana radi kupovine. Zatvoreni su ulazi i izlazi iz grada i iz okolnih gradova i sela. Kineska agencija ne navodi tačan broj ljudi u karantinu, kao ni njegovo očekivano trajanje.
Prema podacima kineske Komisije za zdravstvenu zaštitu, 17. maja je u zemlji registrovano sedam novih slučajeva zaraze kovidom 19. Prema zvaničnim podacima, od početka epidemije u zemlji su zaražene 82.954 osobe, dok su 4.634 osobe umrle.
Podsetimo, kineski grad Vuhan je prvi grad u Kini u kojem je buknula epidemija. Stroge mere izolacije bile su uvedene od kraja januara. Vlasti su 19. marta objavile da u tom gradu više nema novih slučajeva zaraze na dnevnom nivou, a ograničenja su postepeno ukidana. U Vuhanu su 7. maja ukinuta poslednja ograničenja — deca su ponovo krenula u školu.
Kineske vlasti su 29. marta zvanično objavile kraj epidemije u toj zemlji.