Vijesti
Svijet
Japanski premijer najavio raspuštanje parlamenta
14.11.2012. 20:00
Izvor: BH Telecom Portal
Japanski premijer najavio raspuštanje parlamenta
Japanski premijer Yoshikiko Noda, pod pritiskom da održi obećanje dato prije nekoliko mjeseci, danas je izjavio da će u petak raspustiti donji dom parlamenta i zakazati sljedeći mjesec prijevremene izbore koje će njegova stranka gotovo sigurno izgubiti.
Ako parlament u petak bude raspušten, izbori će se najvjerojatnije održati 9. ili 16. prosinca jer se prema japanskom ustavu opći izbori moraju održati unutar 40 dana od raspuštanja parlamenta.
Najava sazivanja izbora pokazatelj je stanja koje već godinama paralizira japansku političku scenu, ometa napredak u provođenju reformi kako bi se oporavilo gospodarstvo koje je na rubu recesije i restrukturirale državne financije radi rješavanja problema sve starije populacije.
Posljednjih je dana Noda najavio pregovore o više sporazuma o slobodnoj trgovini koji bi se mogli pokazati ključnima za pokretanje gospodarstva, ali, kao i drugi donedavni premijeri, Noda gubi bitku s vremenom. Japan je u posljednjih šest godina promijenio šest premijera.
Da bi ispunio obećanje o prijevremenim izborima, Noda je prvo postavio uvjete: hitno donošenje zakona o financiranju deficita i potpora oporbe za reformu izbornog zakona, koja uključuje smanjivanje broja zastupnika u donjem domu.
Bivši premijer Shinzo Abe, čelnik glavne oporbene Stranke liberalnih demokrata (LDP) i najvjerojatnije sljedeći japanski premijer, dao je do znanja da će njegova stranka surađivati u donošenju spomenutog zakona i reformama.