Vijesti
Svijet
Homoseksualci se ljubili u Parizu, Islamska unija burno reagovala
16.11.2012. 20:00
Izvor: Klix.ba
Homoseksualci se ljubili u Parizu, Islamska unija burno reagovala
Homoseksualni parovi izašli su na ulice Pariza tražeći legalizaciju istospolnih brakova. Ljubeći se u centru grada iskazali su protest i zatražili od vlade da usvoji predloženi zakon o legalizaciji istospolnih brakova te da garantuje prava homoseksualcima. Na ovaj događaj burno je reagovala Unija islamskih organizacija istaknuvši da homoseksualizam vodi do zoofilije.
Homoseksualci su, razmjenjujući nježnosti na ulicama Pariza i još 16 francuskih gradova, tražili svoja prava, što je naišlo na oštru osudu islamskih organizacija u toj zemlji. Burno je reagovao i Serge Dassault, medijski magnat i konzervativni političar koji je istakao da će Francuzi nestati za 10 godina ukoliko budu dozvoljeni istospolni brakovi.
"Ukoliko brakovi između pripadnika istog spola postanu norma, onda će svi, čak i oni nepristojni i loši, jednoga dana postati nešto posve normalno", navodi se u saopćenju Unije islamskih organizacija koja je također navela da homoseksualizam vodi zoofiliji.
Francuska vlada osudila je takve komentare, navodeći da je to strašan verbalni napad.
"Molim muslimane da poštuju razliku između vjerskog i građanskog", istakla je Najat Vallaud-Belkacem, glasnogovornica francuske vlade, objavio je AFP.
Socijalistička vlada je prošle sedmice usvojila Nacrt zakona o homoseksualnim brakovima. Da bi taj zakon prošao potrebno je odobrenje parlamenta. Vlada je planirala kraću prezentaciju prijedloga zakona u parlamentu i debatu početkom sljedeće godine.
Ukoliko Francuska usvoji predloženi zakon do sredine 2013. godine, kako je planirano, ona će postati dvanaesta zemlja u svijetu koja je legalizovala istopolni brak.
No, sve to izaziva burne reakcije vjerskih lidera i konzervativaca. Nekoliko desetaka konzervativnih političara i intelektualaca, katoličkih, protestanatskih, pravoslavnih, evangelističkih i muslimanskih lidera pokrenula je peticiju protiv reforme, koju je do sada potpisalo blizu 80.000 ljudi.