Vijesti
Svijet
Aaron Levy
Sve veći jaz između javnosti i institucija vlasti
25.06.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Sve veći jaz između javnosti i institucija vlasti
Centar za savremenu umjetnost (SCCA) u saradnji s nevladinom organizacijom "Public Room" organizovat će 26. juna u Galeriji "Evergreen" prezentaciju Slought fondacije, čiji je izvšni direktor dr. Aaron Levy, te debatu "Iza naših neizvjesnosti".
Izlaganje Aarona Levyja odnosi se na sve aktuelniju temu u svijetu i na našim prostorima, a to je sve veći jaz između javnosti i institucija vlasti, te načinima kako umjetnici i kulturni radnici mogu doprinijeti da se ova situacija poboljša.
"Duboka podjela i nepovjerenje između javnosti i institucija, kapitala i vlasti, jedno je od definirajućih obilježja našeg vremena. Kakvu ulogu imaju umjetnici i kulturna zajednica u olakšavanju ili pogoršavanju, ove krize? Rad Slought fondacije reaguje na krizu te teži prevazići nesigurnosti i sumnje. Koliko je teško održati dijalog o suživotu, umjetnicima i kustosima, toliko je neophodno da ponovno razmislimo o našim metodama i neprestano širimo ono što je moguće" - kazao je Levy u najavi dolaska u Sarajevo.
Levy je izvršni direktor i glavni kurator Slought fondacije, organizacije koja radi s umjetnicima, zajednicama i institucijama u svijetu, razvijajući kulturne projekte koji podstiču inkluziju, zastupanje i dijeljenje znanja.
U Philadelphiji, njegovi trenutni projekti uključuju Mixplace Studio (2012-), model urbane edukacije koja korespondira s krizom u participaciji lokalne zajednice i političkim zastupništvom, a realizuje se s PennDesignom, People’s Emergency Centre (PEC) i mladim istrazivačima gradskih četvrti.
Skoriji realizovani projekti u svijetu uključuju Into the Open, zvanično predstavljanje SAD-a na Bijenalu u Veneciji i Perpetual Peace Project, globalna inicijativa koja posjećuje Ai Weiweijev projekt iz 2007. godine s 1001. učesnikom iz Kine.
Levy je stručni predavač na odjelima za Engleski jezik i Historiju umjetnosti i Kulturoloških studija na Univerzitetu u Leedsu.
Njegovo istraživanje slijedi politike sjećanja i nevladinih politika na nacionalnom i međunarodnom nivou.
Autor je i urednik više od 20 knjiga i multimedijalnih publikacija, saopćeno je iz Centra za savremenu umjetnost.