Vijesti
Svijet
SAD
Obama zabrinut zbog protesta u Egiptu, pozvao sve strane na uzdržanost
30.06.2013. 14:00
Izvor: mojevijesti.ba
Obama zabrinut zbog protesta u Egiptu, pozvao sve strane na uzdržanost
Američki predsjednik Barack Obama izrazio je zabrinutost Washingtona zbog protesta i političkih nereda u Egiptu, pozivajući sve strane da se uzdrže od nasilja.
Obama je u Pretoriji, u Južnoafričkoj Republici, gdje se nalazi u posjeti u sklopu njegove afričke turneje, rekao je da su sigurnost američke ambasade u Kairu i konzulata u Egiptu prioritet, prenosi agencija AP.
Po njegovim riječima, SAD su u direktnom kontaktu s egipatskom vladom i planiraju da osiguraju i zaštite svoja predstavništva tokom protesta preko vikenda.
Pritom, Obama je rekao da Washington podržava slobodu govora i okupljanja u Egiptu.
Egipćani, kako je rekao, još traže svoj demokratski put i postoje teškoće u fokusiranju na suštinska pitanja, kao što su radna mjesta i troškovi života.
AP podsjeća da u Egiptu demonstrira na desetine hiljada pristalica i protivnika egipatskog predsjednika Mohameda Morsija i da je tokom protesta poginuo jedan američki državljanin.
U sukobima Morsijevihpristalica i protivnika poginule su tri osobe i 130 povrijeđeno.
Američke vlasti izdale su upozorenje svojim državljanima da ne putuju u Egipat, a State Department je, poslije sinoćnjih sukoba u kojima je poginuo i jedan Amerikanac, poručio diplomatskom osoblju koje nije neophodno da napusti tu zemlju.
Tenzije u Egiptu rastu pred zakazani masovni skup opozicije u nedjelju, kada se navršava prva godišnjica od inauguracije islamističkog predsjednika.