Vijesti
Svijet
Američki analitičari
Do napada na Siriju vjerovatno neće ni doći
11.09.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Do napada na Siriju vjerovatno neće ni doći
Američki analitičari ocjenjuju da do napada SAD na Siriju vjerovatno neće doći pošto postoji zamor u javnosti od novih ratnih pohoda, a ruska inicijativa, ako se pokaže da sirijski lider Bashar al-Assad stvarno želi da se razoruža, može da pomogne Bijeloj kući da izađe iz nezgodne situacije u kojoj se našla.
"Amerikanci su opravdano zabrinuti zbog krvavih i skupih ratova koje ne dobijamo u muslimanskom sijvetu. Iskustvo u Iraku i Afganistanu bilo je otriježnjujuće za sve ljude, osim kongresnih jastrebova, pri čemu je većina građana sada dobro zaključila da nema 'dobrih momaka' u sirijskom sukobu" - rekao je doskorašnji potpredsjednik uglednog vašingtonskog Cato instituta Ted Carpenter.
On kaže da Assad jeste "zvjer", ali i da na strani pobunjenika ima veliki procenat radikalnih islamista.
"Javnost nije prihvatila ni stav da raketni napadi SAD ne bi značili ulazak Amerike u sukob. Opravdano se strahuje da bi takvi napadi bili samo početak našeg dubljeg ulaska na sirijsko ratište, što nije u interesu SAD" - ističe Carpenter.
Slično smatra i profesor George Mason univerziteta i nekadašnji ambasador SAD u BiH Richard Kauzlarić, ističući da su Amerikanci umorni od novih vojnih intervencija, naročito zbog iskustva iz Iraka i Afganistana.
On je, međutim kazao za Tanjug da ne smatra da se većina Amerikanaca bavi time ko je ko u pobunjeničkim redovima.
"Opozicija napadu je sada veoma jaka, a smatram da do njega i neće doći samo ako Assad pokaže ozbiljnost oko predaje svog hemijskog oružja bez odlaganja" - rekao je Kauzlarić, dodajući da se plaši da će na kraju ostati nekažnjene sirijske vođe koje su upotrijebile hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda.
Carpenter smatra da, ako se ispuni ruski plan i Assad preda oružje, time nestaje prva tačka koju je Bijela kuća postavila kao osnov za napad - odvraćanje režima da ga ponovo upotrijebi.
"Sada je teško predvideti kakvo bi moglo da bude glasanje u Senatu, dok bi u Kongresu vjerovatno rezolucija kojom se Obama ovlašćuje za napad ostala bez podrške. Ipak, Bijela kuća je pokrenula snažnu kampanju za dobijanje podrške i ne treba potcjeniti njihovu snagu ubjeđivanja neodlučnih kongresmena", zaključio je za Tanjug Carpenter.
Američki predsjednik Barack Obama i administracija u Washingtonu susreću se sa snažnom opozicijom u Kongresu i Senatu, i prema procjenama medija, rezolucija u ovom trenutku ne bi prošla.
Obama je najavio da će SAD razmotriti ruski prijedlog da Sirija stavi pod međunarodni nadzor sve svoje zalihe hemijskog oružja i da na kraju ono bude uništeno, što bi moglo da utiče na Ameriku da ne izvede napad.
U četvrtak će o tome u Ženevi razgovarati američki državni sekretar John Kerry i njegov ruski kolega Segej Lavrov, kako bi pokušali da dođu do sporazuma.