Vijesti
Svijet
Najskuplja operacija u historiji
Uz nekoliko sati kašnjenja počelo izvlačenje kruzera Costa Concordia
16.09.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Uz nekoliko sati kašnjenja počelo izvlačenje kruzera Costa Concordia
Operacija ispravljanja nasukanog kruzera Cocta Concordia na ostrvu Giglio u Italiji počela je nešto poslije 08.00 sati.
Šef operacije Južnoafrikanac Nick Sloane i njegova ekipa "na putu su prema kontrolnoj sali" iz koje će nadzirati proces iz minute u minutu, saopćila je ekipa za okretanje broda.
"Operacije poziciniranja operativnih jedinica se nastavljaju. Čim one budu završene, operacija ispravljanja broda, koja je trebalo da počne u 04.00 sata ali je kasnila zbog jakih oluja tokom noći, mogla bi da počne", navodi se u saopćenju.
Predviđa se da bi do kraja dana brod mogao biti uspravljen.
Video-prijenos možete pratiti ovdje.
08:31 - Oluja usporila operaciju izvlačenje kruzera Costa Concordia
Operacija izvlačenja kruzera Costa Concordia odgođena je za oko dva sata zbog oluje koja je tokom noći pogodila područje ostrva Giglio.
"Opasnosti u toj operaciji postoje, jer još nikada do sada nije proveo takvu spašavanje broda", kazao je šef Civilne zaštite Franco Gabrielli.
Kada brod bude doveden u uspravni položaj, oteglit će ga u obližnju luku, vjerovatno u Piombino, i rastaviti ga.
Na operaciji izvlačenja broda učestuje 500 osoba iz 26 zemalja, od koji 120 ronilaca, 70 zavarivača, 60 pilota, 50 inženjera itd., ali i 10 biologa koji prate stanje mora.
08:11 - Najskuplje izvlačenje broda u historiji
Italijanski zvaničnici odobrili su akciju izvlačenja 114,500 tona teškog kruzera Costa Concordia koja treba početi danas.
'Akcija izvlačenja Costa Concordije počet će u ponedjeljak' - saopćila je agencija za zaštitu civilnog stanovništva koja nadgleda ovaj projekat vrijedan 600 miliona eura.
Riječ je o najskupljem izvlačenju broda u historiji i dosad nezabilježenoj operaciji. Očekuje se da će akcija trajati 12 sati, a na njoj radi međunarodni tim od oko 500 radnika i inženjera.
Costa Concordia trenutno leži na boku, a akcija uključuje izvlačenje broda i odvlačenje.
Već ranije su ispumpali preostalo gorivo kako bi se spriječilo onečišćenje okoliša, no lokalno stanovništvo ipak je zabrinuto.
"Ako ga ne izvuku i ostane tu, ne znam. Kako će ga maknuti, u komadima? On je ovdje postao poput nekog otiska, nadam se da će ga uspjeti odvući. Kažu da postoji rizik mikro tsunamija ako nešto pođe po zlu", kažu stanovnici.
Spasilački timovi kažu da će se brod odvući čim bude moguće, javila je agencija AFP.
Podsjećamo, Costa Concordia se nasukala na obalu italijanskog ostrva Giglio u regiji Toskana prije 20 mjeseci, a u nesreći su poginule 32 osobe.
Istraga je pokazala da je kapetan Francesco Schettino previše približio brod ostrvu u neuspjelom manevru. Optužen je za ubistvo iz nehata, izazivanje brodoloma i napuštanje broda na kojem je bilo oko 4.000 putnika i članova posade. Prijeti mu 20 godina zatvora.
Za smrt 32 ljudi već su ranije osuđeni koordinator kompanije Costa Crociere, Roberto Ferranini, direktor brodskog hotela, dva časnika i kormilar.