Vijesti
Svijet
Tvrdnje iz SAD-a
Sjeverna Koreja testirala motor dalekometne naprave
23.09.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Sjeverna Koreja testirala motor dalekometne naprave
Sjeverna Koreja je nedavno testirala motor dalekometne naprave, objavio je u ponedjeljak američko-korejski institut Univerziteta John Hopkins, dokazujući to satelitskim snimcima.
Prava priroda motora nije mogla još biti određena. Moglo bi se raditi o pogonu drugog kata sjeverno-korejske rakete Unha-3 ili o motoru drugog ili trećeg kata najsnažnijeg motora, koji je još u razvoju, precizirao je institut na svojoj internetskoj stranici 38 North.
Analiza snimaka pokazuje da je testiranje održano između 25. i 30. augusta na postrojenju za lansiranje satelita Sohae, koji se zove i Tongchan-ri.
Sohae, u blizini obale na sjeverozapadu zemlje, poslužilo je za uspješno lansiranje rakete Unha-3 u decembru, što je osudio zapad, koji je to smatrao kao prikrivenu probu balističke rakete dugog dometa, koje su zabranjene rezolucijama UN-a.
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je pojačalo sankcije protiv komunističkog režima nakon ovog lansiranja i novog nakon nuklearne probe u februaru.
Satelitsko promatranje je već krajem augusta prikazalo da je Sjeverna Koreja lansirala novi veliki program na postrojenju Sohae.
Radovi obuhvataju izgradnju lansirne lampe za testiranje pokretnih balističkih raketa.