Vijesti
Svijet
Kenijske vlasti preuzele kontrolu u tržnom centru u Nairobiju
24.09.2013. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Kenijske vlasti preuzele kontrolu u tržnom centru u Nairobiju
Kenijska vlada je potvrdila jutros da u potpunosti kontroliše Westgate Shopping Mall u Nairobiju koji su držali militanti od subote ujutro.
Kenijske snage sigurnosti saopćile su da su u akciji spašavanja ubili šest militanata koji su ostali u zgradi, a potom osigurali cijelu zgradu i okolno područje.
Još uvijek je u toku operacija čišćenja četverospratnog shopping centra od ostataka oružja i granata.
Policija je u međuvremenu saopćila da su savladali militante "trijumfalno".
Policija je pritvorila deset osumnjičenih u vezi s napadom među kojima su dvojica uhvaćeni na Međunarodnom aerodromu "Jomo Kenyatta", u navodnom pokušaju da se ukrcaju u avion.
07:10 - Oslobođeni svi taoci
Glasnogovornik kenijske vlade kazao je da su svi taoci oslobođeni.
"Akcija kenijskih snaga sigurnosti protiv islamista koji već dva dana drže taoce u trgovačkom središtu Westgate u Nairobiju je pri završetku" - rekao je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Joseph Ole Lenku.
"Mislim da je operacija pri završetku. Kontrolišemo sve sapratove, teroristi ne mogu pobjeći" - rekao je na konferenciji za novinare.
Kenijski ministar unutrašnjih poslova rekao je kako je broj mrtvih u trgovačkom centru najmanje 62. Potvrdio je kako su u jučerašnjoj akciji kenijske vojske ubijena trojica terorista.
Ministar je istakao kako su policija i vojska u stanju visoke pripravnosti, kako teroristi ne bi slučajno pobjegli izvan zemlje, ili novi ušli u zemlju.
Za eksplozije i požar, koji je izbio nešto iza podne u trgovačkom centru, okrivio je militante koji su opkoljeni u tom centru i koji još uvijek drže taoce, prenosi agencija Reuters.
Istaknuo je kako su svi teroristi muškarci, ali da su neki od njih prerušeni u žene. Nije mogao reći kad bi akcija protiv terorista mogla biti okončana, jer se situaciji pristupa oprezno.
Kenijski ministar unutrašnjih poslova nije mogao reći koliko je još talaca ostalo u trgovačkom centru. Kenijski sigurnosni dužnosnik za agenciju Reuters je rekao kako su napadači pripadnici više nacionalnosti.
Britanski tabloidi pišu kako, iako prema nepotvrđenoj informaciji, iza napada na trgovački centar u Nairobiju stoji Britanka Samantha Lewthwaite iz Aylesburyja, poznatija u Velikoj Britaniji kao "Bijela udovica".
Lewthwaite je preobraćenica na islam, a njen pokojni suprug Jermaine Lindsay, bio je jedan od napadača koji su se 7. jula 2005. raznijeli tokom terorističkih napada u Londonu, prenosi Daily Mail. Isti list piše kako je njeno ime militantna grupa El-Šabab objavila putem Twittera.
Kenya-Post prenosi kako su oslobođeni taoci rekli kako je vođa terorista žena s britanskim naglaskom.
Lewthwaite je iz Velike Britanije pobjegla 2005. godine, a u militantnu islamističku grupu El-Šabab ušla je iste godine.
Agencija Reuters prenosi upozorenje somalske islamističke grupe kako će militanti u Keniji pobiti preostale taoce ako vojska upotrijebi silu.
Islamisti su trgovački centar napali u subotu kada je u centru bio vrlo veliki broj kupaca. Dužnosnici nisu rekli koliko su talaca uzeli napadači no jedna je kenijska televizija izvijestila da je riječ o 30 osoba.
Radikalni islamisti iz El-Šababa, koji se u Somaliji bore i protiv kenijskih i drugih afričkih mirovnjaka, traže do Kenyatte da okonča kenijsku misiju u Somaliji.
Kenija je u oktobru 2011. poslala vojnike da se obračunaju s militantima koje optužuje da otimaju turiste i napadaju kenijske snage sigurnosti.
Izvor iz izraelskih snaga sigurnosti je rekao da se na mjestu krize nalaze izraelski savjetnici koji pomažu Keniji okončati opsadu.