Vijesti
Svijet
Ko je na potezu - Teheran ili velike sile
07.10.2013. 12:00
Izvor: Vijesti.ba
Ko je na potezu - Teheran ili velike sile
NUSA DUA - Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je danas Iran da izađe s novom ponudom za razrješenje nuklearnog pitanja, prebacujući tako ponovo "loptu u dvorište" Teherana - koji je prethodno poručio da su na potezu strane sile u pokušaju da se nađe put iz ćorsokaka oko tog pitanja.
Šef iranske diplomatije Džavad Zarif izjavio je jučer da Teheran smatra da više ne važi prethodna inozemna ponuda, koju je izložila međunarodna pregovaračka šestorka, grupa P5+1, na dva sastanka u Kazahstanu, prije junskog izbora umjerenog predsjednika Hasana Ruhanija, prenio je AFP.
Keri je pozdravio pozitivne pomake, uključujući istorijske kontakte Rohanija s američkim predsjednikom Barakom Obamom, ali je naglasio da "lopta ostaje u dvorištu" Irana.
-Šestorka je stavila ponudu na sto u Almatiju i ne verujem da je do sada Iran u potpunosti odgovorio na tu konkretnu ponudu... Sad nam je potrebna lista prijedloga Irana, kojom bi ta država pokazala svijetu da je njen nuklearni program mirnodopski - rekao je Keri novinarima u Indoneziji.
Prijedlogom iz Kazahstana od Irana se očekivalo da suspendira obogaćivanje uranija na nivo od 20 odsto, koliko kažu da je potrebno za reaktor namijenjen medicinskim istraživanjima, kao i da zaustave obogaćivanje u podzemnom pogonu Fordo.
Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton, koja je predstavljala šest sila u pregovorima, rekla je na marginama Generalne skupštine UN-a prošlog mjeseca da još čeka odgovor Irana na ponudu.
Zarif, međutim, ističe da je poslije izbora Rohanija ta ponuda "istorija" i da bi velike sile trebalo da nađu novi pristup, prenosi Tanjug.
Nova runda pregovora Irana i P5+1 očekuje se sredinom oktobra. Tu grupu čini pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD - plus Njemačka.