Vijesti
Svijet
Veliki skandal u Kanadi: Puši li gradonačelnik Toronta crack? Policija tvrdi: Imamo snimak!
31.10.2013. 20:00
Izvor: Nezavisne novine
Veliki skandal u Kanadi: Puši li gradonačelnik Toronta crack? Policija tvrdi: Imamo snimak!
TORONTO - Policija u Torontu tvrdi da su u posjedu videa snimljenog mobitelom koji je stavio u središte skandala tamošnjeg gradonačelnika Roba Forda, jer ga prikazuje kako puši crack kokain na lulu. O postojanju videa se šuška još od maja, ali do sada nije objavljen.
Gradonačelnik Ford tvrdio je da takav video ne postoji i da on nije koristio tu drogu. Kako javlja BBC , šef policije u Torontu Bil Bler saopštio je da na videu nema ničega što bi bilo osnova za krivičnu prijavu, ali da je sadržaj u skladu sa prijašnjim medijskim izvještajima.
Novine 'Toronto Star' u maju su objavile da su im dileri droge pokušali prodati video. Iako su dvojica novinara pogledala video, novine su ga odbile platiti. Gauker je pak putem interneta pokrenuo kampanju prikupljanja sredstava za kupovinu tog videa i skupili su više od 200.000 dolara, prije nego što su saznali da je videa više "nema".
Gauker je od prodavača dobio fotografiju iz videa na kojoj se vidi gradonačelnik u društvu dvojice mladića, a ta je fotografija postala naročito zanimljiva nakon što je jedan od mladića pronađen upucan na ulici u Torontu.
Nakon toga policija je započela veliku istragu koja je obuhvatila i gradonačelnikovog prijatelja i povremenog vozača Aleksandera Lisija. Policija je juče objavila da Lisija očekuje optužba za iznudu, povezana s videom. Nekoliko gradonačelnikovih pomoćnika je dalo ostavke posljednjih mjeseci, a njegov voditelj ureda je dobio otkaz. No, protiv gradonačelnika nije podignuta optužnica.