Vijesti
Svijet
Odluka imigracionog suda
Obamin stric neće biti deportovan iz Amerike
04.12.2013. 14:00
Izvor: mojevijesti.ba
Obamin stric neće biti deportovan iz Amerike
Onyango Obama, stric američkog predsjednika Baracka Obame, može da ostane u SAD, odlučio je kasno sinoć po srednjoevropskom vremenu američki imigracioni sud.
Onyango (69), koji je kenijskog porekla, polubrat je pokojnog oca američkog predsjednika i od 1960. godine živi u Americi. Vlasti SAD su 1992. godine donijele odluku da mora da napusti zemlju, pošto nije obnovio zahtjev za ostanak. On, međutim, nije napustio zemlju i ostao je da živi u SAD, podsjetila je agencija AP.
Sud je ocjenio da je Onyango osoba "dobrog morala".
On i jedan njegov dugogodišnji prijatelj svjedočili su na saslušanju da on već 50 godina živi u SAD, da je dobar radnik, da plaća porez i da je samo jednom hapšen.
Njegov imigracioni status nije bio poznat javnosti sve do 2011. godine, kada je Onyango uhapšen zbog vožnje u pijanom stanju.
On je tada, navodno, kada je dobio pravo na jedan poziv iz pritvora rekao policiji: "Mislim da ću da pozovem Bijelu kuću".
Bijela kuća je ranije saopćila da se slučaj protiv Obaminog strica vodi pred imigracionim vlastima kao bilo koji drugi slučaj, prenosi Tanjug.
Onyangov advokat kaže da je do pokretanja postupka za njegovu deportaciju došlo zbog tehničke greške.