Vijesti
Svijet
Jingluk Šinavatra
Tajlandska premijerka raspustit će Parlament i zakazati izbore
09.12.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Tajlandska premijerka raspustit će Parlament i zakazati izbore
Premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra danas je izjavila da će raspustiti donji dom Parlamenta i sazvati prijevremene izbore. Međutim, kriza se ne smiruje.
Njena iznenadna izjava data je dok je oko 100.000 demonstranata izašlo na ulice Bangkoka da traži smjenjivanje vlade i odlazak uticajne političke porodice Šinavatra iz zemlje.
Jučer su svi opozicioni poslanici napustili parlament, a za danas je bio najavljen marš na zgradu vlade.
Jingluk Šinavatra pobijedila je na izborima 2011. godine. Ona je danas rekla na televiziji da namjerava da raspusti Skupštinu i da sazove izbore "što je prije moguće". "Vlada ne želi gubitak života. U ovoj fazi kada se mnogi ljudi protive vladi iz mnogo grupa, najbolji način je da se vrati vlast tajlandskom narodu i da se održe izbori", rekla je premijerka.
Ona je rekla da će ostati na vlasti do izbora novog premijera. Kao formalnost, kralj mora da odobri raspuštanje parlamenta poslije čega izbori moraju biti zakazani u roku od 60 dana.
Tajland je u previranju od 2006. kada je vojska zbacila Taksina Šinavatru, brata sadašnje premijerke. Demonstranti tvrde da njenu vladu kontrolira svrgnuti Šinavatra i kažu da će nastaviti proteste. Taksin Šinavatra je pobjegao u Dubai da bi izbjegao zatvorsku kaznu zbog korupcije.
Opozicione vođe su rekle da neće biti zadovoljne samo smjenjivanjem premijerke, već hoće da oslobode Tajland od njene moćne porodice.
U sukobu su elita i obrazovana srednja klasa Tajlanda i Taksinova siromašna seoska glasačka baza, pridobijena populističkom politikom.
Vođe protesta pozvale su danas na miran marš, ali se strahovalo od nasilja pošto demonstranti dolaze iz devet pravaca do zgrade vlade.
Više od 60 tajlandskih i međunarodnih škola zatvoreno je danas iz predostrožnosti. Policija je procijenila da je 100.000 demonstranta na ulicama tajlandske prijestonice, Bangkoka.
Vođe protesta nisu odmah reagirale na najavu premijerke, ali mnogi demonstranti su rekli da je njen potez nedovoljan jer zahtijevaju da njena porodica napusti zemlju.
Posljednje dvije nedjelje vođe protestnog pokreta koji pokušava da sruši vladu su rekle da ne veruju da će izbori riješiti problem i zato traže da se parlamentarna demokratija zamijeni postavljanjem "narodnog savjeta", ali nisu objasnili ko bi izabrao članove tog tijela, prenosi B92.