Vijesti
Svijet
Njemačka
Angela Merkel ponovo izabrana za kancelarku
17.12.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Angela Merkel ponovo izabrana za kancelarku
Poslanici u Federalnom parlamentu Njemačke podržali su danas predsjednicu Kršćansko-demokratske unije i dosadašnju šeficu vlade te zemlje Angelu Merkel, u njenoj kandidaturi za mjesto kancelarke, čime će Merkelova započeti novi mandat na mjestu kancelarke, javlja Anadolu Agency (AA).
Članovi njemačke Socijaldemokratske partije (SPD) ranije su ogromnom većinom su glasali za novu vladu “velike koalicije”.
Time je uklonjena i posljednja prepreka za ponovni izbor Angele Merkel za kancelarku Njemačke.
Predsjednica izborne komisije SPD-a Barbara Hendricks je izjavila da je više od 75 posto podržalo koalicioni dogovor. Odziv na glasanju SPD-a je bio veliki, jer je od ukupno 474.820 članova, u glasanju učestvovalo više od 369.000, odnosno oko 78 posto.
U novoj vladi je planirano 14 ministarstava, od kojih će Kršćansko-demokratska unija kancelarke Merkel imati pet plus Kancelarsku službu, a Kršćansko-socijalna unija tri i SPD šest ministarstava.
SPD-u će, prema postojećim podacima, pripasti resori privrede i energije, vanjske politike, Ministarstvo za porodicu, Ministarstvo rada i socijalne politike i Ministarstvo za zaštitu okoliša.