Vijesti
Svijet
Saosjećanje sa siromašnim
Dao otkaz zbog previsoke plate i grižnje savjesti
27.12.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Dao otkaz zbog previsoke plate i grižnje savjesti
Indijac koji je radio kao kompjuterski programer podnio je ostavku u jednoj indijskoj kopmpaniji prošli mjesec zbog enormno visoke plaće koju je primao, javlja Anadolu Agency (AA).
Naime, prema pisanju “Daily Mirror”-a, indijac Sandeep Jia je izjavio kako odbija da prima mjesečnu platu od 725 dolara u Bangaloreu u Indiji jer, prema njemu, u toj zemlji veliki broj ljudi "živi u dubokom siromaštvu i bez dovoljno hrane".
Ovaj 32-godišnji Indijac zatražio je od svoga direktora da mu smanji plaću jer je, navodno osjećao, veliku “grižnju savjesti zbog ogromne razlike u njogovoj plaći i ukupnog stanja u društvu i državi“.
Za indijske medije je izjavio kako nije pošteno da on prima tako visoku plaću dok veliki broj stanovnika Indije živi u vrlo lošim uslovima bez dovoljno hrane i krova nad glavom.
Ali kada je direktor kompanije odbio njegov zahtjev za smanjenjem plaće, on je podnio ostavku i zahvalio se upravi kompanije za dotadašnju saradnju.
“Osjećao sam se nekako potišteno i nezgodno zbog visoke plaće koju sam primao u toj kompaniji, i na kraju sam donio odluku da odem negdje drugo i potražim posao s manjom plaćom”, rekao je.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), oko 844 miliona, odnosno 80 posto osoba u Indiji žvi ispod granice siromaštva.