Vijesti
Svijet
Barack Obama
Amerika će nastaviti špijunirati strane vlade
19.01.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Amerika će nastaviti špijunirati strane vlade
Obavještajne službe Sjedinjenih Američkih Država (SAD) nastavit će da špijuniraju strane vlade, kazao je američki predsjednik Barack Obama u intervjuu njemačkoj televiziji ZDF.
Obama je kazao da je zaustavio špijuniranje lidera prijateljskih zemalja kao i da neće da dozvoli da nadziranje naruši njegove odnose sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenijela je agencija AFP.
"Naše obavještajne agencije, kao i njemačke obavještajne agencije i obavještajne agencije bilo gdje, nastavit će da budu zainteresirane za namjere vlada širom svijeta. To se neće promijeniti" - naglasio je Obama.
Istaknuo je da nema smisla u postojanju obavještajne službe ako ste ograničeni na teme o kojima možete pročitati u New York Timesu ili Spiegelu.
Obama je kazao da je suština obavještajnog posla u tome da sazna šta narod misli i radi.
Američki predsjednik je dodao da neće dopustiti da špijuniranje pokvari njegov "prijateljski i povjerljiv" odnos s njemačkom kancelarkom.
"Ne želim da dovedem u opasnost taj odnos primjenom mehanizma nadzora koji bi na bilo koji način ugrozio vrstu komunikacije i povjerenje koje imamo jedno u drugo" - kazao je.
Istaknuo je da sve dok je on predsjednik SAD-a, kancelar Njemačke neće morati da brine o tome.
Odnosi zvaničnog Berlina i Washingtona su pogoršani poslije otkrića bivšeg obavještajca Edwarda Snowdena da je američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prisluškivala milione telefona i e-mail naloga američkih građana, ali i ljudi u inostranstvu, kao i stranih državnika među kojima je i kancelarka Merkel.
Američka obavještajna služba je svoj rad branila borbom protiv terorizma i prikupljanjem podataka o sigurnosnim aktivnostima protiv SAD-a.
Prema procjenama Snowden je odnio oko 1,7 miliona povjerljivih fajlova agencije NSA, a dosad je medijima otkrio samo dio podataka koje ima.