Vijesti
Svijet
Ukrajina
Nemiri se šire izvan Kieva, demonstrant preminuo od posljedica ranjavanja
26.01.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Nemiri se šire izvan Kieva, demonstrant preminuo od posljedica ranjavanja
Nemiri u Ukrajini danas su rezultirali smrću još jednog demonstranta.
Jutros su demonstranti upali u zgradu ministarstva energetike, a prema tvrdnjama ministarstva unutrašnjih poslova, jedno vrijeme su držali u zatočeništvu dvojicu policajaca koje su kasnije pustili.
Demonstrant Roman Senik (45) iz Lviva jučer je prilikom sukobljavanja sa policijom teže povrijeđen u predjelu grudi. Predstavnica stranke "Svoboda" iz Lviva, Irina Seh, kazala je kako je Senik neuspješno prošao nekoliko operacija te da je na kraju preminuo.
Oko 100 demonstranta jutros je upalo u zgradu ministarstva energetike Ukrajine te se tamo zabarikadirali braneći uposlenicima da dođu na svoja radna mjesta.
Ministar energetike Eduard Stavitski je nakon pregovora uspio ubijediti demonstrante da će, ukoliko ne puste uposlenike da dođu do svojih radnih mjesta, država doživjeti energetski kolaps, nakon čega su demonstranti napustili zgradu.
Iz ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine javili su kako postoje navodi da su demonstranti u zgradi općine zatočili dva pripadnika policijskih snaga. Ministarstvo je zatražilo da se policajci puste zaprijetivši intervencijom specijalnog policijskog tima, nakon čega su policajci oslobođeni.
Istovremeno, demonstranti tvrde da nije bilo zarobljavanja policajaca. Također je saopćeno da je jedan policajac danas teže povrijeđen te da je smješten u bolnicu.
U Kievu u ulici Grushevskogo, gdje se i odvijao glavni dio sukoba demonstranata i policije, danas uglavnom vlada zatišje. Visoke barikade koje su postavili demonstranti razdvajaju ih od kordona policije.
Meteorolozi večeras najavljuju temperature između minus 19 i minus 24 stepena, a na obje strane mogu se vidjeti vatre oko kojih se građani griju.
Tokom sinoćnjeg sukoba demonstranti su palili gume te gađali policiju kamenicama i Molotovljevim koktelima. Sukobi su trajali do ranih jutarnjih sati.
Prema nezvaničnim informacijama, demonstranti su u više gradova zapadne Ukrajine upadali u sjedišta državnih institucija.