Vijesti
Svijet
Turska
Gul potpisao kontroverzni zakon o internetu i 'izgubio' 80.000 fanova na Twitteru
19.02.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Gul potpisao kontroverzni zakon o internetu i 'izgubio' 80.000 fanova na Twitteru
Turski predsjednik Abdullah Gul izgubio je oko 80.000 posjetilaca svog Twitter profila koji protestiraju zato što je u utorak navečer odobrio kontroverzni zakon islamsko-konzervativne vlade kojim se pojačava kontrolisanje interneta.
Gul, koji je aktivan na društvenim mrežama, objavio je na svom Twitter profilu da je proglasio zakon koji su opozicija i brojne nevladine organizacije za zaštitu slobode izražavanja ocijenile "protivnikom slobode".
Turski posjetitelji predsjednikovog Twitter profila pokrenuli su kampanju da se prestane s čitanjem njegovih tekstova i osudili njegovu odluku.
Amandman na doneseni zakon određuje da vladine telekomunikacijske vlasti imaju pravo da blokiraju internetske stranice bez sudske odluke, ali da odluku o blokiranju moraju prijaviti sudu koji će imati 48 sati da se izjasni, a ako to ne učini odluka će biti poništena.
Nacrt zakona usvojen 5. februara izazvao je pobunu opozicije i nevladinih organizacija za zaštitu slobode izražavanja protiv cenzure koji su optužili vladu da želi ugušiti optužbe za korupciju.