Vijesti
Svijet
Federica Mogherini
U martu o novim sankcije protiv Rusije, moguće i druge mjere
19.01.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
U martu o novim sankcije protiv Rusije, moguće i druge mjere
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je u ponedjeljak, uoči sastanka šefova diplomatija EU u Bruxellesu, da se neće razgovarati o izmjenama režima sankcija protiv Rusije.
"Danas ne očekujte odluku o tome" - poručila je ona novinarima i dodala da će sankcije Rusiji biti na dnevnom redu na samitu šefova država i vlada u martu.
Članice EU su podijeljene u odnosu na ovo pitanje, jer neke zemlje zagovaraju ublažavanje sankcija, dok druge insistiraju da one ostanu ili da se čak pooštre ako Rusija ne ispuni sve tačke prošlogodišnjeg mirovnog sporazuma u Minsku.
"Šta god na kraju budemo odlučili, to će biti zasnovano na situaciji na terenu i primjeni sporazuma iz Minska" - rekla je Mogherini i ukazala da rasplamsavanje borbi između ukrajinske vojske i proruskih snaga nije dobra vijest, javlja Tanjug.
Ona je istakla da sankcije nisu jedine mjere na koje se EU oslanja kad je riječ o Rusiji i da postoje i drugi instrumenti, ali nije ulazila u detalje u vezi s tim.
Govoreći o mjerama za suzbijanje terorizma, što je druga važna tema današnjeg ministarskog sastanka, Mogherini je rekla da treba pojačati saradnju i koordinaciju ne samo među članicama EU, nego i s trećim zemljama, pogotovo iz islamskog svijeta.
"Zato sam jutros razgovarala s predsjedavajućim Organizacije islamskih država" - kazala je ona i dodala da odnosi EU s muslimanskim državama treba da počivaju na međusobnom poštovanju i dijalogu.
"Islam nije problem, problem je terorizam", naglasila je Mogherini.
Ministri će u ponedjeljak razmotriti i situaciju na Bliskom Istoku, a očekuje se i odluka o mjerama za sprečavanje klimatskih promjena.