Vijesti
Svijet
SAD
Zbog terorizma joj prijeti 30 godina robije
09.02.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Zbog terorizma joj prijeti 30 godina robije
Mediha Salkičević, zvana Medy Ummuluna, jedna od šest bh. imigranata uhapšenih zbog finansiranja i pomaganja Islamske države, pojavila se na sudu u Čikagu.
Salkičevićeva je na sudu jedino potvrdila svoj identitet, te je kazala da razumije optužbe koje joj stavljaju na teret.
Džefri Kol, sudija u procesu, kazao je da bi ova majka četvoro djece mogla dobiti i do 30 godina zatvora ako bude proglašena krivom.
Advokat Salkičevićeve naglasio je da je njegova klijentkinja nevina dok se ne dokaže suprotno.
Šest osoba porjeklom iz BiH uhapšeno je u Sjedinjenim Američkim Državama zbog sumnje da su slali novac i oružje Islamskoj državi.
Optužnica je podignuta protiv Ramiza Hodžića (40) i njegove supruge Sedine (35), Armina Harčevića (37), Nihada Rosića (26), Medihe Salkičević (34) i Jasminke Ramić (42).
Stiven Mejer, američki stručnjak za Balkan, rekao je da je prisustvo Islamske države u BiH veoma opasno, jer je to brutalna, zločinačka organizacija gdje god da djeluje.
Mejer je istakao da je opasnost od prisustva Islamske države u BiH troslojna.
Kada je riječ o BiH, prva opasnost od Islamske države su napadi na mete u BiH, druga je da bude tranzitna organizacija za oružje, novac i ljude iz Evrope na Bliski istok i treća opasnost je da bude privlačna za muslimane u BiH, koji su razoarani siromaštvom i velikom stopom nezaposlenosti u zemlji.
Mejer je istakao da nije iznenađen što su državljani BiH uhapšeni u SAD zbog povezanosti s Islamskom državom.
"Islamska država je posvećena, nasilna organizacija sa sjedištem na Bliskom istoku, ali sve više ima međunarodni domet", istakao je Mejer.
Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, izjavio je juče da je očigledno da u bilo kojem terorističkom aktu bilo gdje u svijetu u posljednje vrijeme ima ljudi koji su porijeklom iz BiH.
Lukač je istakao da slučaj hapšenja u Americi potvrđuje još jednom da se na BiH, kada je riječ o terorizmu i ekstremizmu, mora obratiti posebna pažnja.
On je rekao da je MUP RS upoznat s hapšenjem šest državljana BiH u Americi, ali ne i sa detaljima.
Koristili "jezik u šiframa"
Šestoro državljana BiH, optuženih za slanje novca i opreme ekstremistima u Siriji, koristili su "Fejsbuk" i "Pejpal" i ostale mreže za komuniciranje i transfer sredstava, navodi se u federalnoj optužnici.
Svi su optuženi za zavjeru i finansiranje terorista i za pružanje i obezbjeđenje materijalne podrške grupama koje su SAD stavile na listu stranih terorističkih organizacija, uključujući "Islamsku državu" i "Nusra front", objavio je list "Hafington post".
U optužnici, koja je izdata 6. februara u sudu u Sent Luisu, navodi se da su optuženi komunicirali telefonom, putem "Fejsbuka" i elektronske pošte, dijelili su video snimke i fotografije u vezi sa njihovim planovima, slali novac putem "Pejpala" i "Vestern juniona", a preko američke "Pošte" u paketima su slali različitu vojnu opremu.
Oni su optuženi da su sami donirali novac, a u nekim slučajevima, prikupljali sredstva od drugih u SAD i slali donacije u prekomorske zemlje.
Dvoje optuženih, muž i žena u Sent Luisu, dio novca koristili su za kupovinu američkih vojnih uniformi, opreme za oružje, taktičke opreme i ostalih predmeta od lokalnih privrednika, koje su prebacivali posrednicima u Turskoj i Saudijskoj Arabiji koji su dalje stvari prosljeđivali borcima "Islamske države" u Iraku i Siriji.
Osumnjičena Mediha Salkičević /34/, majka četvoro djece, iz Čikaga, pojavila se juče pred federalnim sudom u Čikagu.
U optužnici se navodi da su osumnjičeni koristili "jezik u šiframa" u svojoj komunikaciji putem mejla i društvenih mreža, koristeći termine kao što su "plaža" za Irak i Siriju.
Takođe su koristili izraze kao što su braća, lavovi, mudžahedini i šehidi, te sveti ratnici ili mučenici.