Vijesti
Svijet
Barack Obama
Zbog izjava Netanyahua ćemo revidirati svoju politiku prema Izraelu
20.03.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Zbog izjava Netanyahua ćemo revidirati svoju politiku prema Izraelu
Američki predsjednik Barack Obama telefonom je nazvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kako bi mu čestitao pobjedu na općim izborima održanim u utorak, ali je razgovor više bio poruka upozorenja zbog oštre retorike koju je Netanyahu koristio tokom izbornog procesa, javlja Anadolu Agency (AA).
Obama je upozorio Netanyahua da će vlasti SAD-a revidirati svoju politiku prema Izraelu, a sve zbog izjava izraelskog premijera i lidera partije Likud koji je kazao da tokom njegovog mandata "nije moguće formiranje palestinske države" i da će, uprkos svim međunarodnim pritiscima, nastaviti sa izgradnjom spornih jevrejskih naselja na palestinskoj teritoriji.
Netanyahu je u jučerašnjem intervjuu za televiziju MSNBC pokušao ublažiti ranije izjave tvrdnjom da je moguće mirno rješenje izraelsko-palestinskog pitanja na bazi uspostave dvije države koje će biti samoodržive.
Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest već dva dana je na redovnim brifinzima za medije oštro kritikovao Netanyahua, a i posljednja poruka koju mu je Obama direktno uputio je pokazatelj političkog neslaganja Bijele kuće i izraelske vlasti.
O sadržaju Obaminog razgovora sa Netanyahuom govorio je neimenovani zvaničnik Bijele kuće.
Glasnogovornik Earnest je jučer izjavio da će SAD razmotriti bezuvjetnu podršku koju su do sada pružale Izraelu u Ujedinjenim nacijama.