Vijesti
Svijet
Barack Obama
Oslabljeni Izrael bio bi moj poraz
06.04.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Oslabljeni Izrael bio bi moj poraz
Američki predsjednik Barack Obama rekao je da bi slabljenje Izraela bio poraz njegovog predsjedništva, potvrdivši tako solidarnost s dugogodišnjim saveznikom bez obzira na nedavna neslaganja o iranskom nuklearnom programu.
"Smatrao bih svojim porazom ukoliko bi tokom mog mandata ili kao posljedica mog rada Izrael postao ranjiviji", rekao je Barack Obama u razgovoru koji je u nedjelju objavio New York Times.
Američki predsjednik je rekao da se ne bi radilo samo o strateškom, već i o moralnom porazu, dodavši da nikakvo neslaganje između Izraela i Sjedinjenih Država ne može uništiti ono što ih spaja.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je više puta upozorio da je nuklearni sporazum između Teherana i velikih svjetskih sila jako loš sporazum jer dozvoljava Iranu veliku nuklearnu infrastrukturu.
Dvojica čelnika su se također suočila u pogledu pitanja mirovnog procesa na Bliskom istoku, dok se Izrael protivi osnivanju palestinske države, a Bijela Kuća traži rješenje "dviju država".
"Čak i tokom neslaganja s premijerom Netanyahuom u pogledu Irana i palestinskog pitanja, odbrana Izraela nije bila upitna", zaključio je Obama.