Vijesti
Društvo i ekonomija
Mirko Šarović
BiH neće dozvoliti uvoz GM robe, pridržavamo se EU standarda
26.07.2015. 14:00
Izvor: mojportal.ba
BiH neće dozvoliti uvoz GM robe, pridržavamo se EU standarda
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović demantirao je tvrdnje da će BiH dopustiti uvoz GM robe, pod uslovom da ta robao bude i označena kao GM.
Šarović je u izjavi za novinsku agenciju Patria rekao da kada je u pitanju GMO, BiH ima EU standarde koje primjenjuje u potpunosti.
Posljednjih dana na granicama BiH odvija se prava drama. Uvoznici vrše pritisak na Vijeće ministra, tražeći dozvolu za uvoz više od 40 kamiona sa opasnom GM sojinom sačmom na tržište Bosne i Hercegovine, a koje inspektori drže blokirane na graničnim prijelazima Gradiška i Orašje.
Sagovornici Patrije tvrde da uvoznici sada traže način da GM sačmu uvezu preko graničnog prelaze Gradiška, ali i da legaliziraju uvoz, kako bi mogli nastaviti trgovinu i u buduće. Najglasniji su peradari, koji od ove sačme parve hranu za perad.
Prema saznanjima Patrije, uvoznici vrše pritisak na Ministarstvo trgovine. Jedan od mogučih scenarija je da ministarstvo dozvoliti uvoz GM robe u BiH, ali pod uslovom da se uvoznici i distributeri registruju za promet GM proizvoda, ali i da ta roba bude i označena kao GM roba.
- To je apsolutno netačno – rekao je Šarović.
- Kada je u pitanju GMO mi imao EU standarde koje pratimo – dodao je ministar
Nutricinositi upozoravaju da je GM hrana jedan od najvećih prijetnji po zdravlje ljudi današnjice. Hrana uzgojena na ovakav način dovodi do poremećaja rada u ljudskom organizmu, to ostavlja nesagledive posljedice po zdravlje, naročito kod djece.
Ranije je u BiH uvezeno više od 130 kamiona opasne sačme, tvrdi ovaj izvor, ali je uvoz zaustavljen prije nekoliko dana, nakon što su inspektori otrkili kriminalni lanac, piše Patria.