Vijesti
Svijet
Nakon euforije na Kubi, papa ide u SAD
„Papa je za Washington krajnji autsajder“
24.09.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
„Papa je za Washington krajnji autsajder“
Nakon emocijama nabijenog posjeta Kubi gdje je dočekan s euforičnom dobrodošlicom, papa Franjo u utorak putuje u petodnevni posjet SAD-u tokom kojeg će obići tri grada: Washington, New York i Philadephiju i vjerojatno izaći izvan zone u kojoj se osjeća najugodnije.
Poglavara Rimokatoličke Crkve u utorak navečer po srednjoeuropskom vremenu dočekat će u utorak u zračnoj bazi Andrews predsjednik Barack Obama i prva dama. To je gesta koju američki predsjednik ne iskazuje doslovno nijednom drugom stranom gostu.
Franjo će tada prvi put stupiti na američko tlo. Iako je prvi rimokatolički poglavar koji dolazi iz neke od Amerika, glasan je kritičar nekih aspekata američkog mentalnog sklopa, uključujući konzumerizam i nesputani kapitalizam, piše agencija DPA.
"Papa je za Washington krajnji autsajder"
Papa, koji će se tokom posjeta obratiti zastupnicima oba doma američkog Kongresa, ne uklapa se u tipičnu podjelu američke politike na lijevu i desnu tako da se i savjetnici predsjednika Baracka Obame i republikanci u Kongresu pripremaju za područja neslaganja.
Papa "gleda na svijet odozdo prema gore i izvana prema unutra, on je za Washington krajnji autsajder", rekao je John Carr, direktor katoličke inicijative na Sveučilištu Georgetownu.
"Mi mislimo da smo centar svijeta. Mi nismo centar njegova svijeta. On bi radije bio u argentinskim slamovima nego u ovim koridorima moći."
Ali s druge strane, Obama možda i nema boljeg saveznika u svijetu od Pape koji mu je pomogao da uspostavi diplomatske odnose s Kubom i koji jasno govori o temama ekonomske nejednakosti, useljavanja, klimatskih promjena.
Iako se čini da će Papin posjet osnažiti i neke od Obaminih prioriteta, on dolazi u vrijeme kad je pozornost javnosti na pitanjima u kojima se njih dvojica ne slažu, piše New York Times, poput priznanja homoseksualnih brakova na saveznom nivou i težnji američkih konzervativaca da se ukine savezno financiranje organizaciji Planned Parenthood, neprofitne organizacije koja se bavi reproduktivnim zdravljem i, među ostalim, i pobačajima.
Papa je na meti i američkih konzervativnih krugova.
Kao zagovornik migracijske politike otvorenih vrata i borbe protiv klimatskih promjena i pobornik toga da Katolička Crkva manje osuđuje razvedene, homoseksualce i žene koje su pobacile, Franjo je na meti i američkih konzervativnih krugova.
Iako ga je radijski voditelj Rush Limbaugh nazvao "marksistom", a neki ga zovu i "Obaminim papom", čini se da većina američkih katolika podržava Papu. Prema rezultatima ispitivanja javnog mišljenja koje je proveo Pew Research Centar, 86 posto američkih katolika Franju ocjenjuje pozitivno.
"Bit će nekih poruka s kojima se možda nećemo složiti ili ćemo imati razlike u pogledima", rekao je Charles Kupchan, Obamin savjetnik za europsku politiku. Međutim, kazao je da su borba protiv klimatskih promjena te borba protiv nejednakosti i siromaštva u skladu s politikom predsjednika.
Kao prvi papa koji će se obratiti zastupnicima oba doma Kongresa, mogao bi naljutiti republikance ako u naglascima njegova govora budu klimatske promjene, migracijska politika ili vladina potpora siromašnima, ali ako spomene protivljenje abortusu bit će im drago.
Republikanski predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa, katolik John Boehner, rekao je da možda ne gledaju isto na neka "kontroverzna pitanja", ali je dodao: "Hej, to je Papa".
"Recimo to ovako: Mislim da se demokrati vjerojatno više raduju Franjinu posjetu neko republikanci", rekao je Peter Wehner, konzervativni katolik koji je bio dio administracije Bijele kuće u vrijeme Georgea W. Busha.
Papa Franjo također bi se trebao sastati s beskućnicima u Washingtonu, obiteljima migranata u New Yorku i zatvorenicima u Philadephiji, gdje će zatvoriti Svjetski susret obitelji prije nego što otputuje u Rim 27. rujna.
Svjetski susret porodica dat će Papi priliku da odredi smjer za sinodu u oktobru, svjetski sastanak biskupa u Vatikanu na kojemu bi se trebalo razgovarati o kontroverznom ublažavanju stajališta u pogledu homoseksualaca i razvedenih.
S obzirom da je poznat po tome da se ne pridržava protokola, promatrači očekuju i dosta neočekivanih susreta. Jedna od mogućnosti je da se kao i njegov prethodnik Benedikt XVI., koji je posjetio SAD 2008., sastane sa žrtvama svećenika pedofila.
"On nije uhvatio bika za rogove... izložio predatore, kaznio one koji su to omogućili, spriječio zataškavanje ili naredio svojim biskupima da to učine. Kao rezultat toga, djeca su i dalje ugrožena", rekla je Barbara Blaine, predsjednica Mreže žrtava svećeničkog zlostavljanja. Pozvala je Papu da objavi dokumente o svećenicima predatorima i izvrši pritisak da se usvoje zakoni za zaštitu djece.
Kao i na svim papinskim putovanjima, sigurnost je važno pitanje.
Čelnik kongresnog Odbora za domovinsku sigurnost Michael McCaul rekao je za ABC da su sigurnosne službe već "omele" planirani napad na Papu te da budno prate situaciju. Međutim, Vatikan je saopćio da Papa ne namjera odustati od papamobila, koji nema krov, niti ograničiti kontakt s vjernicima. Očekuje se da će se u Washingtonu okupiti oko 15.000 ljudi na travnjaku Bijele kuće, a 200.000 će ga barem pokušati vidjeti.
U Philadelphiji će služiti misu na otvorenom pred dva miliona ljudi, prenosi Hina.