Vijesti
Društvo i ekonomija
BHdiaFor 2015
U Banja Luci počeo treći biznis forum bh. dijaspore
10.10.2015. 14:00
Izvor: mojportal.ba
U Banja Luci počeo treći biznis forum bh. dijaspore
„Treći biznis forum bh. dijaspore-BhdiaFor 2015“, u organizaciji nevladine organizacije „Naša perspektiva“, a u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH i Svjetskim savezom dijaspore BiH, počeo je danas u Banjoj Luci.
Više od 150 učesnika iz BiH i inostranstva razmatra mogućnost stimuliranja investicija od članova zajednice dijaspore u BiH te poslovne saradnje domaćih i kompanija čiji su vlasnici ili u kojima rade članovi zajednice dijaspore.
"Cilj skupa je povećanje svijesti o razvojnom potencijalu dijaspore", rekao je Armin Alijagić, predsjednik „Naše perspektive“.
Ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH Vibeke Lilloe je istakla da njena zemlja u potpunosti podržava proces socio-ekonomskih reformi u BiH.
"Ekonomski razvoj je ono što je potrebno da bi se poboljšao život građana u BiH. Drago mi je što sam primijetila da je došlo do intenzivnijeg dijaloga dviju bh.vlada u provođenju ovih reformi", naglasila je ambasadorica Lilloe.
Precizirala je da u Norveškoj živi 15.000 građana iz BiH, a u susjednoj Švedskoj 70.000.
Građani BiH su grupa koja je uspjela da se najbolje integriše u naše društvo i oni su vrijednost, a ne teret, istakla je ona navodeći da je disapora veliki resurs za BiH te da se mora sagledati kako se može zajedno raditi.
Jako je važno, navela je, da i vlast donese dobra pravila za poslovanje i da se ona provode na dobar način.
Sekretar u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH Dragomir Kovač ukazao je da je ova tema veoma važna, što je prepoznao i taj resor Vijeća ministara BiH podržavši organizaciju foruma.
"Ovo je prilika da se svi zajedno bavimo pitanjima ekonomskog razvoja", dodao je Kovač ističući da uz zajedničku saradnju bh.dijaspora može imati koristiti od BiH i sama zemlja od tih svojih građana.
Na skupu će biti prezentovani brojni investicioni projekti, potencijalne poslovne saradnje s dijasporom, primjeri dobre prakse investicija dijaspore u raznim sektorima te iskustva drugih zemalja u radu s dijasporom.
Poseban fokus foruma je na sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, informacionih tehnologija, obnovljivih izvora energije te logistike i lanaca snabdijevanja, koji su se u proteklim godinama pokazali kao najatraktivniji za članove zajednice dijaspore.
Procjenjuje se da van naše zemlje živi oko dva miliona osoba koje vode porijeklo iz BiH, što u odnosu na broj stanovnika u zemlji čini jednu polovinu njene ukupne populacije.
Organizatori skupa su naveli da, osim brojnosti, dijaspora je važna i zbog potencijalnog priliva finansijskog kapitala u zemlju.
Procjenjuje se da dijaspora formalno šalje gotovo dvije milijarde KM članovima svoje porodice, što čini oko 13 posto ukupnog BDP-a, a smatra se da se isto toliko šalje tzv. neformlanim kanalima.
U ove brojke nisu uključena sredstva kojima dijaspora u ljetnim danima, tokom boravka u BiH, potroši u našoj zemlji.
Forum u Banjoj Luci je organizovan u okviru projekta „Ubrzanje ekonomskog razvoja kroz povećanje učešća bh.dijaspore“.
Glavni donator foruma je Ambasada Kraljevine Norveške u BiH, dok je skup podržalo i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i drugi.