Vijesti
Društvo i ekonomija
Izvoz u Tursku i Srbiju
Velika šansa za uzlet bh. ekonomije
20.10.2015. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Velika šansa za uzlet bh. ekonomije
Spoljnotrgovinska razmjena BiH s Turskom i Srbijom posljednjih godina bilježi značajan rast, koji bi u narednim godinama trebalo da bude još snažniji, posebno nakon jučerašnjeg potpisivanja Sporazuma i Akcionog plana srednjoročnog programa trilateralnog trgovinskog komiteta BiH, Srbije i Turske.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je iz BiH u Tursku za osam mjeseci ove godine izvezeno proizvoda u vrijednosti od oko 233 miliona maraka, a u Srbiju od oko 560 miliona maraka. Kada je u pitanju prošla godina, izvoz u Tursku je iznosio 234 miliona maraka, a u Srbiju oko 850 miliona KM, dok je taj iznos u 2013. godini iznosio 175 miliona KM u Tursku i 814 miliona maraka u Srbiju. U Tursku smo prethodnih godina najviše izvozili meso, masnoće i ulja, te gvožđe i čelik, a u Srbiju mineralna goriva i ulja, gvožđe i čelik, te drvo i proizvode od drveta. Ipak, treba reći i da je uvoz iz ove dvije zemlje u BiH daleko veći od izvoza.

Naime, u Beogradu je juče potpisan srednjoročni program o saradnji trilateralnog trgovinskog komiteta, u periodu od 2016. do 2018. godine, koji predviđa unapređenje privredne i ekonomske saradnje tri zemlje.

Potpisali su ga Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, te Nihat Zejbekči, ministar ekonomije Turske. Kako je istaknuto, predviđeno je da u narednih mjesec dana bude otvoreno zajedničko privredno i trgovinsko predstavništvo Srbije i BiH u Istanbulu, preko kojeg će dvije zemlje predstaviti trgovinske, privredne i turističke potencijale. Šarović je nakon potpisivanja programa rekao da će njegovom realizacijom biti unaprijeđeni ekonomski i drugi odnosi, te da će značajno biti obnovljena infrastruktura u Srbiji i BiH, koja je, kako kaže, najgora u regionu. On očekuje da će obim međusobne razmjene sa sadašnjih 150 miliona evra u narednoj godini biti povećan na 200 do 250 miliona evra.

"Mislim da je to realno. To su konkretno dijelovi trilaterale i razvoja naših odnosa", rekao je Šarović. Ljajić je rekao da je Srbija zainteresovana za privlačenje investitora, ali i što većeg broja turista iz Turske, te očekuje povećanje robne razmjene i daleko više turskih investicija nego dosad. On je dodao i da je programom predviđeno da Srbija i BiH mogu da koriste svih 160 turskih privrednih predstavništava širom svijeta, kako bi dobili potrebne informacije i bolju priliku da njihovi proizvodi budu plasirani na tržištima tih zemalja. On je, ističući da su za Srbiju tržišta Turske i BiH izuzetno važna, rekao da je BiH treće izvozno tržište i četvrti spoljnotrgovinski partner Srbije, sa više od 1,4 milijarde evra robne razmjene. Ljajić je rekao da će Srbija ove godine ostvariti rekordnu spoljnotrgovinsku razmjenu od više od milijardu evra s Turskom, kao i da su BiH i Turska prve dvije zemlje po broju turista koje su došle u Srbiju.

"Ovo je velika prilika za 2016. godinu za ekonomiju i liberalizaciju ekonomije i ta saradnja će puno značiti i Srbiji i BiH i Turskoj", rekao je Ljajić. Turski ministar je poručio da ta zemlja podržava i podstiče svoje investitore koji ulažu u Srbiju i BiH, te da se nada da će poslije potpisivanja plana njihov broj biti još veći. On je rekao da vjeruje da će uvoz i izvoz između tri zemlje biti daleko liberalniji.

"Nadam se da je ovo velika šansa koja će puno značiti Srbiji, BiH i Turskoj", rekao je Zajbekči.

Inače, rad Trilateralnog trgovinskog komiteta, kao i sve aktivnosti Srbije, BiH i Turske, koje za cilj imaju jaču i raznovrsniju trgovinsku saradnju i ekonomske odnose podržao je juče i Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije. Kako je saopštila Vladina Kancelarija za saradnju s medijima, Vučić je nakon sastanka s trojicom ministara istakao da Srbija želi najbolje odnose sa BiH i Turskom, što podrazumijeva i veća međusobna ulaganja i nastup na trećim tržištima. Tokom razgovora razmotreni su konkretni zajednički projekti u oblasti infrastrukture, poljoprivrede i turizma.
BROJKE:

850 miliona KM bh. izvoz u Srbiju u 2014.

234 miliona maraka iznosio izvoz BiH u Tursku prošle godine

160 turskih privrednih predstavništava u svijetu koristiće BiH i Srbija
Sutra trilateralni poslovni forum

U Sarajevu će danas biti održan trilateralni poslovni forum privrednika BiH, Srbije i Turske na kojem bi trebalo da bude potpisan memorandum o razumijevanju između Spoljnotrgovinske komore BiH, Privredne komore Srbije i Turskog odbora za spoljnu trgovinu. U okviru foruma biće održane i sektorske panel diskusije fokusirane na tri prioritetna sektora - metalsku industriju, poljoprivredno-prehrambeni i sektor energetike i građevinarstva.