Vijesti
Svijet
7,5 stepeni po Richteru
Vanredno stanje u Pakistanu nakon zemljotresa: Najmanje 105 poginulih
27.10.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Vanredno stanje u Pakistanu nakon zemljotresa: Najmanje 105 poginulih
Pakistan je proglasio vanredno stanje nakon što je najmanje 105 osoba poginulo u zemljotresu magnitude 7,5 stepeni koji je danas pogodio dijelove južne Azije, javlja Anadolu Agency (AA).
Širom Pakistana su pokrenute akcije spašavanja jer se strahuje da je veliki broj građana ostao zarobljen u ruševinama nakon potresa. Službe za praćenje zemljotresa tvrde kako je potrebno pripremiti se za još jedan slabiji zemljotres koji se uobičajeno javlja nekoliko sati nakon prvog.
Nekoliko važnijih cesta u zemlji, naročito u planinskim oblastima, blokirano je zbog pokretanja klizišta. Vlada je uputila medicinske timove u najugroženije dijelove zemlje kako bi pomogli stanovništvu.
Zemljotres je zahvatio i susjedni Afganistan gdje je poginulo 18 osoba, među kojima 11 učenika, koji su stradali u stampedu u školi. Više od 100 građana je povrijeđeno. Telekomunikacije u zemlji su u prekidu, stoga spasilačke ekipe imaju otežan rad na terenu.
Potres se osjetio i u nekim dijelovima Indije uključujući glavni grad New Delhi te regije Kašmir, Rajasthan, Gujarat, Pendžab i Haryana.
14:00 - Pakistan: Broj mrtvih nakon zemljotresa porastao na 42 osobe
Nakon zemljotresa magnitude 7,5 stepena koji je danas pogodio južnu Aziju, broj mrtvih u Pakistanu povećan je na 42.
Najteže stanje je u sjeverozapadnoj pokrajini Khyber Pakhtunkhwa. Zvaničnici tvrde kako će broj žrtava najvjerovatnije porasti jer je brojno stavnovništvo ostalo zarobljeno u ruševinama.
Epicentar zemljotresa registrovan je na granici Afganistana sa Pakistanom, a zvaničnici tvrde kako je zemljotres uzdrmao i Indiju.
U Afganistanu je u stampedu koji je nastao na ženskom koledžu poginulo 12 učenica. U Kabulu je stanovništvo na ulicama u strahu od novog potresa koji bi mogao uslijediti u narednim satima.
12:55 - Južna Azija uzdrmana jakim zemljotresom: U Pakistanu najmanje 12 mrtvih
Područje južne Azije danas je uzdrmao snažan zemljotres magnitude 7,5 stepeni čiji epicentar je registrovan oko 45 kilometara južno od Jarma u Afganistanu, nedaleko od granice sa Pakistanom, piše Anadolu Agency (AA).
Zemljotres se osjetio u glavnom afganistanskom gradu Kabulu gdje su privremeno prekinute telefonske veze i komunikacija. Prema tvrdnjama stanovništva, zemljotres je trajao više od minute.
Iz afganistanskog Ministarstva zdravstva saopćeno je kako su medicinski timovi raspoređeni na područjima koja su najviše pogođena zemljotresom te kako su sve bolnice u stanju pripravnosti. Zvaničnici zemlje, u međuvremenu, sazvali su hitan sastanak u Kabulu koji je u toku.
Nezvanično, u Kabulu su brojni infrastrukturni objekti pretrpili ozbiljna oštećenja. Pretpostavlja se kako je riječ o najjačem zemljotresu koji je pogodio Afganistan u posljednjih nekoliko decenija.
Snažno podrhtavanje tla osjetilo se i u susjednom Pakistanu gdje su građani napustili domove u strahu od rušenja.
Prema riječima glasnogovornika državne Službe za upravljanje katastrofama Ahmeda Kamala, najteže pogođena regija u zemlji je Khyber Pakhtunkhwa na sjeverozapadnu zemlje gdje je najmanje 12 osoba poginulo, dok je više od 100 povrijeđeno jer su brojne kuće sravnjene sa zemljom.
Stanovništvo je nedavni potres nazvalo najvećim potresom u modernoj historiji zemlje. Zemljotres je i u Pakistanu oštetio telekomunikacijske mreže što će vjerovatno omesti pripadnike civilnog društva u potrazi i spašavanju stanovništva. Pakistanska državna televizija javlja da je jedna osoba tokom zemljotresa skočila sa krova zgrade i poginula.
Službe za praćenje zemljotresa predvidjele su još jedan, kako su ga nazvali, slabiji zemljotres.
Načelnik generalštaba general Raheel Sharif naredio je da se vojska, bez čekanja daljih naredbi, rasporedi na najugroženijim područjima.
10:58 - Snažan zemljotres pogodio Pakistan, podrhtavanje trajalo najmanje dvije minute
Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je danas Pakistan.
Epicentar zemljotresa bio je 250 kilometara sjeveroistočno od Kabula na dubini od 196 kilometara, ali se osjetio u Pakistanu, Indiji i Afganistanu.
Snažan zemljotres pogodio Pakistan, podrhtavanje trajalo najmanje dvije minute
Još uvijek nema izvještaja o stradalim, ali na društvenim mrežama svjedoci navode da su se zgrade tresle duže od dvije minute te da su nastale znatne štete.
Zemljotres je najviše zahvatio gusto naseljena područja Punjab i Khyber-Pakhtunkhwa, a potres se osjetio u gradovima Lahore, Islamabad, Faisalabad, Multan, Chitral, Mardan i drugim okolnim područjima.
Potres je izazvao paniku među stanovništvom koje je izašlo iz svojih kuća, ali za sada još uvijek nema podataka o stradalima.