Vijesti
Društvo i ekonomija
Planirana eksproprijacija zemljišta od oko 11 hektara
PROJEKAT OŽIVLJAVANJA PROIZVODNJE: Prve tone uglja sa PK Mošćanica kod Zenice polovinom 2016.
11.11.2015. 12:00
Izvor: avaz.ba
PROJEKAT OŽIVLJAVANJA PROIZVODNJE: Prve tone uglja sa PK Mošćanica kod Zenice polovinom 2016.
U Rudniku mrkog uglja Zenica moglo bi doći do oživljavanja proizvodnje sa površinskog kopa Mošćanica, budući da se proteklih dana provode intenzivne aktivnosti koje provode Elektroprivreda BiH i zenički rudnik.
Kako je pojašnjeno, planirana je eksproprijacija zemljišta od oko 11 hektara, a predstoji izrada i revizija projekta, potom i odobrenje resornog federalnog ministarstva.
Ukoliko sve bude prema planovima, prve tone uglja moguće je očekivati najkasnije u junu naredne godine. Krajnji cilj, kako je istakao za RTV Zenica Nenad Ikanović, izvršni direktor za proizvodnju u Elektroprivredi BiH, da RMU Zenica u prvoj fazi ostvaruje 35.000 tona uglja mjesečno uključujući tri jamska pogona.
Sve navedeno, mišljenja je Ikanović, podrazumijevalo bi pozitivno poslovanje, dok bi u narednoj, drugoj, fazi bili stvoreni uslovi za proizvodnju oko 50.000 tona uglja što bi obezbijedilo novčana sredstva za izmirenje dugova.
Podsjetimo, ugalj sa površinskog kopa Mošćanica iskopavao se od 1985. godine sve do 1992. godine kada je obustavljeno u martu mjesecu. Potom se odvijala u manjem obimu, sa dužim vremenskim prekidima.