Vijesti
Svijet
Jens Stoltenberg
Vrata NATO-a ostaju otvorena i za BiH
02.12.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Vrata NATO-a ostaju otvorena i za BiH
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas je naglasio kako “vrata NATO-a ostaju otvorena za zemlje koje su na putu približavanja Alijansi”, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i ostale zemlje koje su započele taj proces.
On je ovo istakao obraćajući se javnosti nakon jutrošnje odluke ministara vanjskih poslova Alijanse da upute poziv Crnoj Gori za članstvo.
“Ovo je dugo očekivana odluka”, naglasio je ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić na zajedničkoj konferenciji za novinare održanom sa Stoltenbergom u sjedištu NATO-a u Briselu.
Lukšić je obećao da će Crna Gora nastaviti sa reformama, te naglasio kako je pozivnica za članstvo njegovo zemlji snažna poruka cijelom regionu.
“Ovo nije samo pozivnica Crnoj Gori, već i poruka regionu, korak ka stabilnosti cijelog Zapadnog Balkana”, kazao je šeg crnogorske diplomatije.
Prema njegovim riječima, u skoro vrijeme će se u cijelom regionu vidjeti pozitivan uticaj pridruženja Crne Gore NATO-u.
Tokom obraćanja generalnog sekretara NATO-a i ministra vanjskih poslova Crne Gore, naglašeno je da današnja odluka nije kraj puta, te da Crnu Goru očekuje nastavak reformi u oblasti odbrane, kao i unutar cjelokupnog društva.
“Današnja odluka nema ništa sa odnosima sa Rusijom”, poručio je Stoltenberg odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da li će biti potreban sastanak predstavnika NATO-a i Rusije nakon odluke o pozivu Crnoj Gori, s obzirom na to da se Rusija protivila prijemu ove zemlje u NATO.