Vijesti
Svijet
Haos u Belgiji
Eksplozije na aerodromu u Briselu: Poginulo najmanje 13, ranjeno 35 osoba
22.03.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Eksplozije na aerodromu u Briselu: Poginulo najmanje 13, ranjeno 35 osoba
Najmanje 13 osoba je poginulo, a 35 povrijeđeno u eksplozijama koje su se jutros dogodile na najprometnijem briselskom aerodromu Zaventem, javila je belgijska državna televizija.
Dvije eksplozije odjeknule su oko 8 sati, a na lice mjesta upućena su vozila Hitne pomoći. Nedugo nakon toga čula se nova eksplozija u metro stanici Maelbeek u blizini zgrade institucija EU.
Nakon jutrošnjih eksplozija na aerodromu u Briselu, u cijeloj Belgiji sigurnosni alarm je podignut na najviši, odnosno četvrti stepen.
Svi letovi na aerodromu su obustavljeni ili preusmjereni. Po nalogu policije željeznički saobraćaj u blizini aerodroma u Briselu je obustavljen. Za sada nije poznat uzrok eksplozija.
Belgijska državna televizija javlja da je aerodrom evakuisan i da na njemu vlada potpuna konfuzija među putnicima. Fotografije i snimci na društvenim mrežama pokazuju dim iz jedne od zgrada na terminalu aerodroma.
Evropska komisija je uputila poziv svojim službenicima da ostanu u kućama i ne dolaze na posao. Uporedo s tim, britanski premijer David Cameron je posredstvom društvene mreže osudio jutrošnje napade u Briselu.
„Šokiran sam dešavanjima u Briselu i veoma zabrinut. Spremni smo da pružimo svaki vid potrebne pomoći“, poručio je Cameron.
Eksplozije su se dogodile par dana nakon opsežne antiterorističke racije u Briselu u kojoj je uhapšen Saleh Abdeslam jedan od osumnjičenih za prošlogodišnje terorističke napade u Parizu.
Prema pisanju belgijskih medija, u trenutku eksplozija na aerodromu se nalazio veliki broj putnika.
U dvije odvojene eksplozije koje su se dogodile u Briselu, na aerodromu Zaveten ima poginulih i povrijeđenih.
Agencije Reuters i AFP javljaju da je najmanje jedna osoba smrtno stradala, dok Russia Today navodi 11 smrtno stradalih osoba.
Prva eksplozija desila se u blizini deska American Airlines, dok je druga na odjeknula na odjelu za odlaske.
Izvori iz belgijske vlade potvrdili su VRT-u da se radi o napadu, dok Anke Fransken, glasnogovornica aerodroma u Briselu je potvrdila da je više ljudi ozlijeđeno.
Na mjestu dešavanja se nalazi vojska i ekipe hitne pomoći, a belgijiski RTBF, koji je i prvi objavio vijest o eksplozijama navodi da je aktiviran "provincijalni plan za slučaje katastrofe".
Svjetski mediji javljaju da je još nekoliko bombi pronađeno na Aerodromu Zaventem.
Aerodrom je evakuisan, zatvoren, letovi su preusmjereni, a podsjećamo - eksplozije su se desile nakon što je u petak uhapšen Salah Abdeslam, čovjek koji se sumnjiči za teororistički napad u parizu prošle godine.
Jutros su se čule dvije eksplozije na briselskom aerodromu Zaventem, javlja BBC.
Na slikama koje se šire društvenim mrežama vidi se gusti crni dim koji se diže iz jedne od aerodromskih zgrada. Uzrok eksplozije zasad nije poznat.
Prema izvještaju belgijskog frankofonog radija nekoliko je osoba ranjeno. Neki mediji govore o najmanje dvoje mrtvih, ali to nije potvrđeno.
Aerodrom je trenutno zatvoren i zadnji let bio je u 7.55 prema Madridu.
Pretpostavlja se da je bila jedna ili više eksplozija. Obavlja se evakuacija ljudi.
Navodno se eksplozija dogodila nedaleko mjesta gdje se registriraju putnici za SAD.
Reporter Sky Newsa našao se na licu mjesta. Rekao je kako su se čule dvije "vrlo, vrlo glasne eksplozije".
"Osjetio sam da se zgrada miče. Vidio sam prašinu i dim. Krenuo sam prema mjestu odakle se čula eksplozija, od tamo su dolazili šokirani ljudi", rekao je.
"Ovdje mislimo da je riječ o terorističkom napadu. Ipak, to još nije potvrđeno", dodao je.
Prije samo četiri dana u Belgiji je uhapšen Salah Abdeslam, posljednji preživjeli napadač iz Pariza. Upravo su nakon njegovog hapšenja dodatno pojačane sigurnosne mjere jer se pretpostavljalo da bi moglo doći do osvetničkih napada.