Vijesti
Svijet
Ansbach
Eksplozija u Njemačkoj: Poginuo bombaš, 12 ranjenih
25.07.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Eksplozija u Njemačkoj: Poginuo bombaš, 12 ranjenih
Eksploziju u južnom njemačkom gradu Ansbachu, u kojoj je poginula jedna osoba, a ranjeno najmanje 12 ljudi, izazvao je dvadesetsedmogodišnji Sirijac, potvrdio je bavarski ministar unutrašnjih poslova Joachim Hermann.
Ministar unutrašnjih poslova njemačke savezne države Bavarske Joachim Herrmann izjavio je kako je utvrđen identitet osobe koja je prouzročila eksploziju u restoranu u njemačkom mjestu Ansbachu pored Nuernberga u nedjelju kasno navečer, riječ je o 27-godišnjem Sirijcu koji je i poginuo u eksploziji, dok je 12 osoba povrijeđeno.
Vlasti su kazale da je napadač od ranije poznat policiji zbog kaznenih djela, ali nisu navodili detalje, piše njemački Focus.
Bavarska je policija na Twitteru zamolila svjedoke da im pošalju fotografije ili videe napada.
Prema navodima bavarskog ministra, 27-godišnjem Sirijcu prošle je godine uskraćen azil u Njemačkoj, a već je dva puta ranije pokušao samoubistvo.
Od 12 povrijeđenih osoba tri su u teškom stanju.
Za sada nije poznato je li u pitanju bilo samoubistvo ili je 27-godišnjak imao namjeru osim sebe ubiti i više osoba, jer mu je prije eksplozije bio uskraćen ulazak na muzički festival koji se održavao u blizini, koji je potom prekinut, a oko 2.000 osoba je evakuirano.
To je četvrti nasilni incident u Njemačkoj u posljednja četiri dana.
Eksplozija u restoranu prouzročila je prekid muzičkog festivala koji se održavao u blizini, te evakuaciju oko 2.000 posjetilaca.
Iz policije su dodali kako za sada niko nije uhapšen zbog ovoga napada.