Vijesti
Svijet
Donald Trump
Ne znam ništa o Putinu, osim da će me poštovati
28.07.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Ne znam ništa o Putinu, osim da će me poštovati
Donald Trump je rekao kako se nada da će Rusija biti kadra pronaći hiljade elektronskih poruka izbrisanih s privatnog servera Hillary Clinton, istaknuvši da on "nema nikakve veze s Rusijom", koju optužuju da mu želi pomoći da pobijedi na predsjedničkim izborima.
"Rusijo, ako slušaš, nadam se da ćeš moći pronaći 30.000 e-mailova koji nedostaju", rekao je na konferenciji za novinare na Floridi, smjerajući na mailove koji su izbrisani s privatnog servera koji je njegova demokratska suparnica koristila dok je bila državna sekretarka.
"To će biti prvi put da je jedan kandidat velike stranke za predsjedničku dužnost aktivno poticao stranu silu da špijunira njegova protivnika", oštro je reagirao saopćenjem izborni štab Hillary Clinton govoreći o "pitanju nacionalne sigurnosti", prenosi Hina.
Clinton je i sama bila optužena za ugrožavanje nacionalne sigurnosti zbog toga što se koristila isključivo svojim privatnim računom e-pošte dok je bila američka državna sekretarka.
Predsjednica Demokratske stranke dala je ostavku u nedjelju nakon što su objavljeni emailovi pokazali da su stranački čelnici favorizirali Clinton nauštrb njenog suparnika senatora Berniea Sandersa za predsjedničku nominaciju.
"Nemam nikakve veze s Rusijom", rekao je Trump na konferenciji za novinare u Doralu, na Floridi, dodajući da se nikad nije sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.
To je rekao pošto je 20.000 mailova visokih dužnosnika demokratske stranke hakirano i objavljeno na internetskoj stranici Wikileaksu uoči demokratske konvencije. Na konvenciji je Clinton u utorak službeno potvrđena za kandidata Demokratske stranke na predsjedničkim izborima u novembru.
Kako prenosi New York Times, američke obavještajne agencije su sigurne da su račun stranke hakirale ruske vlasti, premda ne mogu reći je li riječ o uobičajenoj špijunaži ili o želji da utiču na američke predsjedničke izbore.
"Nemam ništa s Putinom", istaknuo je Trump. "Nikad nisam razgovarao s njim. Ne znam ništa o njemu, osim da će me poštovati. On ne poštuje našeg predsjednika", rekao je.
Poslije se našalio na Twitteru poručivši da "ako Rusija ili neka druga zemlja ili osoba imaju 33.000 nezakonito izbrisanih mailova Hillary Clinton, možda bi ih trebali poslati FBI-ju".
"Sve je moguće", izavio je pak američki predsjednik Barack Obama u razgovoru objavljenom u srijedu na tv-mreži NBC u vezi s eventualnom umiješanošću Rusije u objavu tih mailova o čemu je FBI poveo istragu.
"Znamo to da Rusi upadaju u naše sisteme. Ne samo u vladine, nego i u privatne", dodao je, istaknuvši da je Trump više puta izražavao divljenje Putinu.
Kremlj je u srijedu odlučno negirao bilo kakvu umiješanost u američku izbornu kampanju.
"Predsjednik Putin je više puta isticao da se Rusija nikada nije upletala i ne upleće se u nutarnje stvari (neke zemlje), napose u izborne procese drugih zemalja", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.