Vijesti
Svijet
Sirija: Srušen ruski helikopter koji je prevozio humanitarnu pomoć za Alep
01.08.2016. 12:00
Izvor: klix.ba
Sirija: Srušen ruski helikopter koji je prevozio humanitarnu pomoć za Alep
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je kako je jedan od njihovih helikoptera u kojem se nalazilo pet osoba srušen u provinciji Idlib u Siriji, javlja Interfax.
Iako na početku nisu imali informacija sudbini dva vojnika i tri člana posade, nankadno je saopćeno da su svi poginuli. Riječ je o vojnom Mi-8 helikopteru koji je prenosio humanitarnu pomoć za Alep, a srušen je na povratku u rusku bazu u Siriji.
Na fotografijama koje su podijeljene putem društvenih mreža vidi se mrtvo tijelo i ruski identifikacioni dokument. Ruske snage podržavaju predsjednika Bashara al-Assada u ratu koji traje već pet godina na tim prostorima.
Televizija koja podržava opoziciju Orient New objavila je kako su helikopter srušili pobunjenici i da je pilot poginuo. Na snimcima koji kruže Twitterom vide se mrtva tijela i kako naoružani ljudi gaze po njima dok slave.
Ovo je treći ruski helikopter koji je izgubljen u Siriji ove godine. Jedan je srušen u julu u Palmiri i poginula su dva pilota. Srušili su ga pripadnici IDIL-a. Drugi je srušen u aprilu kada je letio blizu Homsa. Oba pilota su poginula, podsjeća Russia Today.