Vijesti
Svijet
Američki predsjednik obećao da će oživjeti odnose s tom zemljom
Obama u historijskoj posjeti: SAD ima moralnu obavezu da pomognu Laosu
06.09.2016. 12:00
Izvor: avaz.ba
Obama u historijskoj posjeti: SAD ima moralnu obavezu da pomognu Laosu
Obama u historijskoj posjeti: SAD ima moralnu obavezu da pomognu Laosu
Obama: Malo Amerikanaca zna za tajno bombardovanje Laosa
Priznajući tragove koje je ostavio tajni rat, predsjednik Barack Obama je danas rekao da Sjedinjene Američke Države imaju “moralnu obavezu” da pomognu Laosu da zacijeli i obećao je oživjeti odnose s tom zemljom, koja ima sve veću stratešku važnost za SAD.
Obama je rekao da premalo Amerikanaca zna za tajno bombardiranje Laosa tokom rata u Vijetnamu. Bombardiranje i njegove posljedice nazvao je podsjetnicima da “šta god da je uzrok, kakve god da su naše namjere, rat uzima strahovit danak".
- S obzirom na našu prošlost ovdje, vjerujem da Sjedinjene Države imaju moralnu obavezu da pomognu Laosu da zacijeli - rekao je Obama u obraćanju publici od više od 1.000 studenata, biznismena i zvaničnika.
Tokom devet godina, SAD su provodile kampanju bombardiranja Laosa u pokušaju da odsjeku komunističke snage u susjednom Vijetnamu.
Tokom bombardiranja je bačeno više od 2 miliona tona eksplozivnih sredstava na ovu malu državu, više nego “što smo bacili na Njemačku i Japan zajedno tokom čitavog Drugog svjetskog rata”, rekao je Obama.