Vijesti
Svijet
Slovačka
Srušio se helikopter Hitne pomoći, četvero poginulih
08.09.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Srušio se helikopter Hitne pomoći, četvero poginulih
U padu helikoptera Hitne pomoći u šumama blizu Banske Bistrice u centralnoj Slovačkoj poginulo je četvero ljudi - 38-godišnji pacijent, doktorica, spasilac i pilot, potvrdio je jutros slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak. Helikopter se srušio sinoć ubrzo nakon polijetanja u neprohodnom planinskom terenu.
- Spasilačke službe našle su noćas olupinu helikoptera i četiri tijela bez znakova života - kazala je novinarima Zuzana Hopjakova, portparolka kompanije Air Transport Europe (ATE), čiji helikopter se srušio.
Olupinu su nakon nekoliko sati traganja našli pomoću termovizije u jarku, a kamerman slovačke televizije JOJ, koji je bio na mjestu kada je helikopter preuzimao pacijenta, rekao je da se nakon uzlijetanja čuo udarac i da je posada helikoptera prestala da komunicira sa spasiocima na zemlji.
- Helikopter je poletio. Ubrzo, oko minut kasnije, čuo se prigušeni udarac. Nismo znali šta se desilo ali odjednom nismo čuli helikopter. Vatrogasci su odmah krenuli da vide šta se desilo. Planinski teren je i šuma, ali nije bilo tu električnih vodova koje bi mogao da zakači - kazao je kamerman Peter Buran.
- Pilot Jan Rušin imao je 50 godina i više od 4.640 sati leta. Bio je jedan od najiskusnijih pilota u kompaniji i u Hitnoj pomoći letio je od 1995. - rekla je portparolka ATE.
Spasilački helikopter srušio se u Slovačkoj posljednji put u julu prošle godine kada je krenuo po bolesnog 10-godišnjeg dečaka i zakačio električne vodove. Letjelica se srušila u rijeku Hornad, a u nesreći je poginulo četvero ljudi.