Vijesti
Društvo i ekonomija
Lideri tvrde da najbrže ekonomski rastemo u regionu, VM kaže BiH je na dnu!
07.10.2016. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Lideri tvrde da najbrže ekonomski rastemo u regionu, VM kaže BiH je na dnu!
Dok vladajuće strukture čvrsto tvrde da je BiH najbrža rastuća ekonomija u regionu, pokazatelji ih demantiraju, a brojke su neumoljive ma koliko Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Dragan Čović govorili o pozitivnom trendu.

Tako npr. prema finalnim podacima direktna strana ulaganja u BiH u 2015. godini iznose 477 miliona KM što predstavlja pad za 38,9 posto na godišnjem niovu.

''Ekonomija raste najbrže u regionu, ali se to još ne osjeti'' – kazao je nedavno za TV1 Bakir Izetbegović, lider SDA i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Logično je da se ne osjeti, jer ništa ni ne raste. Istina, za prvi kvartal 2016. godine nema preciznih podataka izuzev onih iz Platnog bilansa. Godišnje podatke o tokovima direktnih stranih ulaganja Centralna banka BiH objavljuje osam mjeseci po isteku izvještajne godine i vjerovatno će biti rasta s obzirom na katastrofalnu 2015. godinu.

Prema novoobjavljenim podacima zemlje koje su u BiH u prethodnoj godini najviše investirale su: Hrvatska sa 161 milion KM, Holandija 87 miliona KM, Turska sa 64 miliona KM i Luksembrug 62 miliona KM. Značajna ulaganja preko 20 miliona ostvarili su i Austrija, Italija, Rusija i Kuvajt.

''Nivo stranih investicija u BiH je na nezadovoljavajućem nivou'' – poručuju iz Vijeća ministara.

Rekordan godišnji priliv u posljednjih dvadeset godina ostvaren je u 2007. godini zahvaljujući privatizaciji velikog državnog preduzeća. Samo dvije godine kasnije godišnji iznos direktnih stranih ulaganja bio je sedam puta manji. Do danas BiH nije uspjela da privuče strane investicije koje bi bile približno nekadašnjem nivou.

''Brojne su prepreke i manjkavosti koje za posljedicu imaju nezavidan nivo stranih investicija u BiH, ne samo u 2015. godini nego kroz višegodišnji period. Politička nestabilnost, loše poslovno okruženje, kompleksna i komplikovana organizacija i način funkcionisanja države, neefikasan administrativni aparat, zastoj u privatizacijskim procesima su najčešće izdvajani i bezbroj puta isticani problemi i smetnja za investiciona ulaganja'' – napominju iz Vijeća ministara.

Uz dobro poznate birokratske probleme u BiH je i dalje zastupljen visok stepen korupcije, što je svakako jedan od ključnih elemenata koji odbija strane investitore.

''Atraktivan geografski položaj BiH, prirodni resursi su pogodnosti koje same po sebi nisu dovoljne za donošenje odluke o investiranju. Relativno malo bh. tržište, uz to ekonomski nejedinstvo i rascjepkano svim svojim podjelama i sistemima odlučivanja, prekomplikovano je za investitore kojima je ostvarenje profita osnovni motiv kod donošenja odluke o izboru mjesta ulaganja'' – navode iz Vijeća ministara.

Internacionalni kapital dolazi tamo gdje ima političku i pravnu sigurnost, stimulativnu poresku politiku i stabilne, predvidive i transparentne uslove poslovanja, što nije slučaj sa BiH.

''BiH je iza svih država regija i na dnu svih svjetskih listi koje rangiraju uslove i lakoću poslovanja''– zaključuju iz Vijeća ministara.

Izjava s početka teksta Izetebgovića i drugih suprotne su ovim pogledima koji su realni i u skladu sa činjenicama na terenu, ma koliko lideri govorili da ćemo biti „najveće gradilište“ ili pak o novim zaposlenim, jer bez investicija nema niti jednog niti drugog.