Vijesti
Svijet
Sirijac uhapšen u Leipzigu planirao bombaški napad na aerodrom u Berlinu
11.10.2016. 12:00
Izvor: 24sata.info
Sirijac uhapšen u Leipzigu planirao bombaški napad na aerodrom u Berlinu
Sirijski izbjeglica koji je u ponedjeljak uhapšen u Njemačkoj planirao je bombaški napad na aerodrom u Berlinu u ime Islamske države, izjavio je direktor njemačke obavještajne službe Hans-Georg Maassen, javlja AFP.
"Dobili smo informacije od tajnih službi da je on prvobitno namjeravao da napadne vozove u Njemačkoj, ali je potom donio konačnu odluku da izvede napad na jedan od berlinskih aerodroma", rekao je Maassen njemačkom kanalu ARD, prenosi Tanjug.

Iako su neki njemački mediji proteklog vikenda nagovještavali da je osumnjičeni, 22-godišnji Jaber Albakr, imao na umu takav cilj, ovo je bila prva zvanična potvrda njegovih namjera, navodi francuska agencija.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere saopćio je u ponedjeljak da je uhapšeni izbjeglica iz Sirije planirao da u Njemačkoj izvede napade slične onima u Bruxellesu i Parizu.

"Prema onome što dosad znamo, pripreme u Chemnitzu su bile slične pripremama za napade u Parizu prošle godine i Briselu u martu", naveo je on u saopćenju.

Šef istražnog ureda u Saksoniji Joerg Michaelis je izjavio da je 22-godišnji izbeglica Jaber Albakr najverovatnije bio inspiriran Islamskom državom i da njegovo ponašanje ide toj teoriji u prilog, navode agencije.

Michaelis je na konferenciji u Dresdenu rekao da je Albakr praćen još od prošlog mjeseca.

Albakr je došao u Njemačku kao izbjeglica prošle godine i dobio je azil.

Policija je navela da su drugi Sirijci pomogli u njegovom hapšenju.

On je uhapšen u Leipzigu u noći između nedjelje i ponedjeljka posle dvodnevne potrage.