Vijesti
Svijet
Vladimir Putin
Vratite se svi u Rusiju, mogao bi početi rat
17.10.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Vratite se svi u Rusiju, mogao bi početi rat
Djecu ispišite iz škola koje pohađaju i svi zajedno se hitno vratite u Rusiju, rekao je ruski lider Vladimir Putin svojim diplomatama, a prenosi britanski mediji.
Ova Putinova odredba ne odnosi se samo na diplomate nego na sve administrativne radnike, političare, državne službenike, administratore zaposlene u zakonodavnim tijelima te sve ruske radnike u javnim koorporacijama.
Ruski politički analitičar Stanislav Belkovsky kazao je za Daily Star:
''Sve je to dio paketa mjera kako bi se elite pripremile za “veliki rat”.''
Sve ovo se događa desetak dana nakon odluke od odluke predsjednika Rusije da svaki grad u zemlji održi vježbe u kojima bi učestvovali civili. Cilj je uvježbavanje akcija u slučaju nuklearnog rata.
Naredba da se svi vraćaju kući stigla je nakon što je Putin otkazao planiranu posjetu Francuskoj, poslije veta koji je Rusija stavila na francusku rezoluciju o Siriji i francuskih komentara u vezi sa tim.
Britanski medij također podsjeća i da su ruski uglednici najavili gradnju nuklearnih bunkera u koji bi moglo biti smješteno 12 miliona ljudi.
Putin je navodno naredio da se jedan od velikih zapovjednih centara za slučaj nuklearnog rata izgradi u planinama Urala, na području koje obuhvata oko 600 kvadratnih kilometara.