Vijesti
Svijet
Velika prilika
Njemačkoj nedostaje 690.000 radnika, evo koja su zanimanja najtraženija
03.11.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Njemačkoj nedostaje 690.000 radnika, evo koja su zanimanja najtraženija
Broj nezaposlenih u Njemačkoj u oktobru se smanjio više nego što se očekivalo, pri čemu se stopa nezaposlenosti spustila na nove rekordno niske razine od 1990. godine, nagovješćujući izgledni zamah lične potrošnje i rasta ekonomije u cjelini u četvrtom tromjesečju.
"Zahvaljujući jesenjem zamahu nezaposlenost se značajno smanjila, zaposlenost ponovo porasla a potražnja za novim zaposlenicima ojačala", kazao je Frank-Juergen Weise, čelnik savezne agencije za rad.
Broj slobodnih radnih mjesta u najvećoj evropskoj ekonomiji dosegnuo je rekordnih 691.000, pokazuju najnoviji podaci, prenosi Index.hr.
Koja zanimanja su najtraženija?
Posebna potreba za dodatnim radnicima zabilježena je u sektorima socijalne zaštite, maloprodaje, pripreme i dostave hrane, te u građevinskoj industriji, kazao je glavni ekonomist KFW-a Joerg Zeuner.
U vladi očekuju da će broj zaposlenih ove godine u Njemačkoj dosegnuti rekordnih 43,6 miliona, a iduće 44 miliona. To bi trebalo poduprijeti budžetske prihode i time omogućiti Berlinu veću državnu potrošnju ili smanjenje poreza, piše Reuters.
Njemačka je ove i lanjske godine registrirala dolazak više od milion stranaca, mahom iz ratom zahvaćenih zemalja poput Sirije, Iraka i Afganistana.
Vlada i savezne države u ovoj su godini izdvojili više od 20 milijardi eura za njihov smještaj i integraciju.