Vijesti
Društvo i ekonomija
Zakpci napustili prostor
Šta se dešava s Konzumom: Renoviranje, rušenje ili prodaja?
10.11.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Šta se dešava s Konzumom: Renoviranje, rušenje ili prodaja?
Najveći Konzumov centar u Sarajevu u Ložioničkoj ulici (bivši Mercator) skoro je potpuno prazan, a najveći broj zakupaca već je ispraznio poslovne prostore.
U još nekoliko radnji koje su ostale u toku su masovne rasprodaje.
Kako su ispričali dobri poznavaoci dešavanja u Konzumovim hipermarketima, zakupci su pozivani jedan po jedan te im je rečeno da se zbog renoviranja objekata trebaju iseliti na mjesec dana.
No, zakupci su skeptični te misle da je riječ ipak o nečem drugom te ne vjeruju da će se nakon mjesec vratiti u objekte.
Također, kako nezvanično saznajemo, objekat Super Konzum Korea (Put života bb Sarajevo) trebao bi biti srušen!?
Objekat Konzuma u Banja Luci također je već iseljen i zakupci su najvećim dijelom napustili prostore.
Istina je da je u Konzumovim objektima istaknuta obavijest da se radi o preuređenju, ali među zakupcima ipak vlada panika jer se sve radi vrlo tajnovito.
Također, u ovom trenutku nagađa se da se iza „renoviranja“ krije druga pozadina ili čak mogući ulazak njemačkog trgovačkog giganta Lidla u BiH a o čemu se i ranije govorilo.
Prije nekoliko dana u medijima je odjeknula vijest da je kompanija Coca-Cola zbog Konzumovih dugovanja prestala sa isporukom svojih proizvoda te je u brojnim prodavnicama bilo nemoguće kupiti Coca-Colu, Fantu ili neki drugi napitak koji proizvodi ova kompanija. Obje kompanije demantirale su da je riječ o bilo kakvom sporu te su vrlo brzo police u Konzumima popunjene Colinim pićima.
Objavljeno je i da se Konzum već duže vremena suočava sa snažnim pritiscima dobavljača zbog dugovanja i probijanja rokova isplate te da je to i razlog spora sa Coca-Colom.
''Prema posljednjim podacima do kojih smo došli, dug Konzuma dobavljačima je na polugodištu 2015. iznosio oko 240 miliona KM, ali je imao tendenciju ubrzanog rasta, s obzirom da je samo godinu ranije, dakle na polugodištu 2014., iznosio oko 150 miliona KM. Prema procjenama i nezvaničnim informacijama, on je na kraju prošle godine premašio 300 miliona KM te je nastavio rasti'' – navodi Biznisinfo.
Prema nezvaničnim informacijama, Konzum ima sve više problema s prilivom novca, s obzirom na širenje trgovačkog lanca Bingo.
Postoji opravdan strah dobavljača da se ne ponovi slučaj sa slovenskim trgovačkim lancem Tuš, koji je bankrotirao pod pritiskom dugova.
Zanimljiv je podatak da je Tuš u trenutku bankrota imao “samo” 20 miliona KM dugova bh. dobavljačima, što se čini kao prava sitnica u poređenju s Konzumovim dugovanjima.